Παλαιό Ημερολόγιο :
13/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
26/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Άγιος Παυσίλυπος ο εν Ηρακλεία της Θράκης αθλήσας και Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος

Άγιος Παυσίλυπος ο εν Ηρακλεία της Θράκης αθλήσας

Ημερομηνία Εορτής: 08/04/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 8 Απριλίου εκάστου έτους.


O Παυσίλυπος γης λιπών παροικίαν,
Eις παυσίλυπον έρχεται κατοικίαν.

Βιογραφία

Ο Άγιος Μάρτυς Παυσίλυπος (ή Παυσολύπιος) έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Γεννήθηκε στη Ρώμη και καταγόταν από ευγενή και πλούσια οικογένεια. Επειδή όμως ενθάρρυνε και υποστήριζε τους χριστιανούς που βάδιζαν για το μαρτύριο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο βασιλιά. Αυτός τον ρώτησε αν πιστεύει στον Χριστό και ο Παυσίλυπος απάντησε ότι όχι μόνο πιστεύει αλλά ότι είναι έτοιμος και το αίμα του να χύσει γι' αυτόν.

Για το λόγο αυτό παραδόθηκε στον Έπαρχο της Ευρώπης Πράκτο, ο οποίος έδωσε εντολή να τον ραβδίσουν τριακόσιες φορές χωρίς έλεος. Ο Μάρτυς ανέχθηκε το βασανιστήριο και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Επειδή δεν υπάκουσε, δέθηκε και οδηγήθηκε προς σποκεφαλισμό. Στο δρόμο όμως, αφού έσπασε τα δεσμά, ξέφυγε από τους στρατιώτες και έτσι λυτρώθηκε από το μαρτυρικό θάνατο.

Ο Άγιος, αφού σώθηκε, στάθηκε σε κάποιο τόπο και προσευχήθηκε στον Θεό. Εκεί παρέδωσε τη μαρτυρική ψυχή του με αγάπη στον Κύριο, απολαμβάνοντας στέφανο αμάραντο και ζωή αθάνατη.

Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος

Ημερομηνία Εορτής: 08/04/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 8 Απριλίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Ιωαννης ο Ναυκληρος (; - 1669)


Πλεύσας θάλασσαν εν πυρί την του βίου,
Nαύκληρ’ έφθασας εις γαληνούς λιμένας.

Βιογραφία

Ο Κώος αυτός ναύκληρος εξισλαμίστηκε με τη βία από τους Τούρκους στην Κω. Αυτός όμως, πέταξε τα Τούρκικα ρούχα και ζούσε χριστιανικά. Οι Τούρκοι τον αντελήφθησαν, τον συνέλαβαν και τον μαστίγωσαν ανελέητα, και κατόπιν τον φυλάκισαν. Μέσα στη φυλακή, οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν στον μουσουλμανισμό, αλλά ο νεομάρτυρας απαντούσε: «Εγώ στον Κύριο μου Ιησού Χριστό πιστεύω και αυτόν ομολογώ για Θεό αληθινό, με όλη μου την ψυχή και την καρδιά. Τη δε δική σας θρησκεία αποστρέφομαι και είμαι έτοιμος να υπομείνω όσα βασανιστήρια και αν μου κάνετε για την αγάπη του Χριστού μου». Βλέποντας το αμετάθετο της γνώμης του οι βασανιστές του, τον οδήγησαν με βασανισμούς στον κριτή, που διέταξε τον ανηλεή δαρμό του και τον καταδίκασε να καεί ζωντανός. Έτσι, μ' αυτόν τον τρόπο, στις 8 Απριλίου 1669 μ.Χ., μαρτύρησε ο Άγιος αυτός νεομάρτυρας της Κω. Ακολουθία του Αγίου συνέταξε ο Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης. Επίσης, το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μετονομάστηκε επονόματι του Νεομάρτυρα αυτού, καθώς και η οδός που οδηγεί στο Ναΰδριο αυτό φέρει το όνομα του.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.