Παλαιό Ημερολόγιο :
26/01/2025
Νέο Ημερολόγιο :
08/02/2025
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Λυπηρό: Η Αττική καπνίζει κάνναβη σε ποσοστό 11% και κάνει χρήση ενός κιλού κοκαΐνης την ημέρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών σκευασμάτων από τους κατοίκους της Αττικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει από την ανάλυση των λυμάτων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και αναπληρωτής πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Στη 10αδα των πόλεων με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης η Αθήνα

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η αύξηση που καταγράφηκε στη χρήση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δεν ήταν παροδική λόγω της ψυχολογικής πίεσης και της απομόνωσης του πληθυσμού από τις καραντίνες και το φόβο του θανάτου αλλά πρόκειται για διαχρονικό μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο η Πολιτεία είναι αναγκαίο να λάβει τα μέτρα της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Θωμαΐδης, σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση σε ετήσιο μέσο όρο περίπου ένα κιλό κοκαΐνης την ημέρα, περίπου 150 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης και περίπου είκοσι κιλά κάνναβης.

Από την καταγραφή των στοιχείων προκύπτει ακόμα ότι χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% των κατοίκων της Αττικής, ενώ χρήση κοκαΐνης κάνει το 0,25% του πληθυσμού της. Μάλιστα, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία που καταγράψαμε από την ανάλυση των λυμάτων, δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Συλλέξαμε τα τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά την πανδημία εκείνο που φαίνεται ότι μειώθηκε, είναι η κατανάλωση αλκοόλ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Θωμαΐδης.

Σε άνοδο η χρήση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η καταγραφή από την ανάλυση των λυμάτων κατέγραψε από τον Μάρτιο του 2020 αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αττική, γεγονός που, όπως λέει, οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου διακίνησης της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το διαπιστώσαμε αυτό και εμπράκτως σε Ελλάδα και Ευρώπη στο τέλος του 2020, όταν έγιναν μεγάλες κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης, ωστόσο, εμείς το είδαμε από την ανάλυση των λυμάτων από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μάλιστα, πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αθήνα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2020. Μία ακόμα αύξηση παρατηρήθηκε το 2021, ενώ το 2022 και το πρώτο εννεάμηνο του 2023 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση περίπου ενός κιλού κοκαΐνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο. Κοκαΐνη παίρνει το 0,25% του πληθυσμού της Αττικής», λέει ο κ. Θωμαΐδης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μεθαμφεταμίνης, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι από το 2010 και μέχρι σήμερα παρατηρείται συστηματική ετήσια αύξηση στη χρήση της. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε το 2019 και ήταν της τάξης του 70% σε σύγκριση με το 2018. Το 2022 οι κάτοικοι της Αττικής κατανάλωναν 170 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο, ενώ το πρώτο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς η κατανάλωση μειώθηκε στα 150 γραμμάρια την ημέρα.

Είκοσι κιλά χρήσης κάνναβης την ημέρα

Στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη συγκαταλέγεται η Αθήνα, αφού οι κάτοικοί της καπνίζουν σε ετήσιο μέσο όρο είκοσι κιλά την ημέρα.

«Χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% του πληθυσμού της Αττικής, όπως φαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων. Η χρήση κάνναβης μειώθηκε το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020, διότι την περίοδο της πρώτης καραντίνας έγινε δυσκολότερη η διακίνησή της, ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά», σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης.

Αλκοόλ, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, η χειρότερη περίοδος από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών χαπιών, ήταν το διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, περίοδος που η χώρα «κατέβασε ρολά» εξαιτίας του κορονοϊού.

«Να αναφέρω, για παράδειγμα, τις βενζοδιαζεπίνες, που αποτελούν το βασικό συστατικό των αγχολυτικών σκευασμάτων. Είχαμε καταγράψει στα λύματα μία δραματική αύξησή στην κατανάλωσή τους το 2014, όταν η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Μετά παρατηρήσαμε μία ύφεση και εκ νέου αύξηση στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο πληθυσμός είχε διαταραχές ύπνου. Το διάστημα 2021-2022 αυξήθηκε η κατανάλωση σχεδόν όλων των φαρμάκων που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου. Τα τελευταία έτη παρατηρούμε κάθε χρόνο αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούμε μείωσή τους. Μετά την πανδημία η χρήση αλκοόλ μειώθηκε, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών παραμένει στα ίδια επίπεδα», καταλήγει ο κ. Θωμαΐδης.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.