Παλαιό Ημερολόγιο :
05/08/2022
Νέο Ημερολόγιο :
18/08/2022
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Καθαιρετέος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

Καθαιρετέος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

Κώστας Νούσης

Αφορμή του παρόντος σύντομου σχολιασμού αποτέλεσε η νομικίστικη προσέγγιση του ζητήματος της βάπτισης από τον δικηγόρο Αναστάσιο Βαβούσκο στο πρόσφατο άρθρο του «η βάπτιση στη Γλυφάδα και η κανονική αποτίμησή της»1. Προσπαθώντας εκεί να περισώσει το κανονικό κύρος της βαπτίσεως των μικρών παιδιών – για τα οποία κανείς δεν έθεσε ζήτημα, αθώα γαρ – χάνει την ουσία: με την πράξη του ο Αμερικής δημιουργεί κανονικό δεδικασμένον, αν θέλουμε να μιλήσουμε στη δικηγορίστικη διάλεκτο και με τη σχετική δαιδαλώδη συλλογιστική της.

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο: με την ενέργειά του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατ’ ουσίαν – και αυτή μας ενδιαφέρει – έκανε αποδεκτά εκ προσώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω του θεσμικού του ρόλου – δύο τινά: α) την αναγνώριση του γάμου των ομοφυλοφίλων και β) τη δυνατότητά τους να υιοθετούν τέκνα. Και αυτά από Κανονικής απόψεως, κ. δικηγόρε και άρχοντα του Οικουμενικού θρόνου, είναι παντελώς απαράδεκτα, αντικανονικά και κατακριτέα. Μόνα τους – πέρα από την υφαρπαγή της κανονικής άδειας από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας με πλάγιο και πονηρό τρόπο δια της αποκρύψεως – είναι αρκετά να τον οδηγήσουν σε τιμωρία – καθαίρεση. Και όχι απλά για λόγους νομικούς – επειδή παρέβη κάποιους νόμους και κανόνες γραπτούς, έστω και αν αυτοί είναι εκκλησιαστικοί – αλλά επειδή εισάγει καινά δαιμόνια στην Εκκλησία, αντιπαραδοσιακά και όλως απαράδεκτα και αήθη. Εξέθεσε δε ταυτοχρόνως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σκανδάλισε τη σύνολη Ορθοδοξία.

Το Άγιο Όρος μίλησε, αν και όχι με αυστηρότητα, ως θα ώφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος παρέπεμψε το ζήτημα στο Πατριαρχείο, ως πάλι ώφειλε, ωστόσο θα έπρεπε να τοποθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα. Τον τελικό λόγο έχει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Όσο καθυστερεί, τόσο εκτίθεται στα μάτια όλων μας. Και η προβλεπόμενη ποινή είναι, κατά τη γνώμη μου, μονόδρομος. Εκτός και αν ο Αμερικής ζητήσει ταπεινά συγγνώμη από τους απανταχού Ορθοδόξους. Τότε θα χωρέσει και για αυτόν η εκκλησιαστική οικονομία, όπως έγινε με το κύρος της βάπτισης των ανηλίκων του ομόφυλου ζεύγους.

Λάρισα, 1-8-2022

1 https://www.romfea.gr/kahttps://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/51431-i-vaptisi-sti-glyfada-kai-i-kanoniki-apotimisi-tishttps://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/51431-i-vaptisi-sti-glyfada-kai-i-kanoniki-apotimisi-tistigories/10-apopseis/51431-i-vaptisi-sti-glyfada-kai-i-kanoniki-apotimisi-tis

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.