Παλαιό Ημερολόγιο :
13/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
26/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί Νέας Καρβάλης

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί Νέας Καρβάλης

Υλικά
μερίδες 25


300 γρ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο
70 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.γ. ανθόνερο
550 γρ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο)
1/2 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
100 γρ. μικρά ελληνικά αμύγδαλα (με τη φλούδα τους)

Για το τελείωμα

Λίγο ανθόνερο
500 γρ. άχνη ζάχαρη για το άχνισμα
1 βανίλια

Εκτέλεση

Απλώνουμε τα μικρά αμύγδαλα με τη φλούδα τους σε ένα μικρό ταψί αραιά μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 10 λεπτά να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Αν τα αμύγδαλα είναι μεγάλα, τότε θα πρέπει να τα χοντροκόψουμε με μαχαίρι. Αν είναι μικρά ελληνικά αμύγδαλα τα αφήνουμε με την φλούδα τους ολόκληρα ή τα κόβουμε στη μέση.

Βγάλτε το βούτυρο 1 ώρα πριν κάνετε τους κουραμπιέδες κι αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Αν στο χώρο που δουλεύετε έχετε υψηλή θερμοκρασία και το βούτυρο λιώσει και πάρει υγρή μορφή, αφήστε το για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει και να κάνει σώμα.

Πρέπει να βάζετε το κουτάλι στο βούτυρο και να παίρνετε γερή κουταλιά, χωρίς να τρέχει λιωμένο.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και με το σύρμα χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 2 με 3 λεπτά να αφρατέψει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.

Συνεχίζουμε το χτύπημα αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα στο δυνατό, για περίπου 6 με 7 λεπτά μέχρι να γίνει το μίγμα σαν σαντιγί. Να φουσκώσει, να αφρατέψει, να ασπρίσει, να γυαλίσει και να στέκεται. Σε περίπτωση που ο χώρος σας είναι ζεστός και αρχίσει να λιώνει το μίγμα αφήστε το βούτυρο με την άχνη στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να στερεοποιείται το βούτυρο.

Προσθέτουμε το ανθόνερο και το μισό αλεύρι κοσκινίζοντας το πάνω στο χτυπημένο βούτυρο. Χτυπάμε για λίγο με το μίξερ σε χαμηλή σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε τα κρύα ψημένα αμύγδαλα.

Κρατάμε 2 κ.σ. από το υπόλοιπο αλεύρι στην άκρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινίζοντάς το και με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενσωματώνουμε το αλεύρι στη ζύμη. Σε αυτή τη φάση θα δείτε την ζύμη σας, πρέπει να είναι τόσο μαλακή σαν την πλαστελίνη αλλά ταυτόχρονα να είναι απαλή και βουτυράτη. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και δεν πλάθεται εύκολα, προσθέστε σιγά σιγά τις 2 κ.σ που αφήσαμε στην άκρη, μέχρι να την φέρουμε στην σύσταση που θέλουμε. Αφήνουμε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30-35 γρ. και τους πλάθουμε σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με μία λαδόκολλα. Τους τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους.

Αφού τους πλάσουμε όλους, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 °C για 30 λεπτά. Οι κουραμπιέδες πρέπει να ροδίσουν καλά και να σκάσουν στο ψήσιμο.

Μόλις ψηθούν οι κουραμπιέδες και όσο ακόμα είναι στο φούρνο όπως είναι καυτοί, τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο πεταχτά για να στεγνώσουν αμέσως με τη θερμοκρασία του φούρνου.

Τους βγάζουμε στον πάγκο.

Αφήνουμε για 10 λεπτά τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη με τη βανίλια και τα ανακατεύουμε

Σε ταψάκι κοσκινίζουμε άχνη μπόλικη μέχρι να κάνουμε ένα στρώμα. Με προσοχή με μια σπάτουλα, πιάνουμε έναν έναν κουραμπιέ και τον βάζουμε πάνω στο στρώμα άχνης.

Αφού γεμίσουμε το ταψί, τότε πασπαλίζουμε αχνίζοντας μπόλικη άχνη.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και τους αχνίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη.

Διατηρήστε τους αφράτους και τραγανούς κλασικούς κουραμπιέδες σε αεροστεγές κουτί αφού κρυώσουν τελείως.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.