Παλαιό Ημερολόγιο :
15/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
28/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Πίσο το εδώδιμο

Πίσο το εδώδιμο

Βιότοπος – περιγραφή:
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι PISUM sativum (Πίσο το εδώδιμο). Ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών. Το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες Αρακά ή Μπιζέλι. Ο Αρακάς είναι ο μαλακός σπόρος του φυτού πριν ωριμάσει. Το Μπιζέλι είναι όταν έχει ολοκληρωθεί η ωρίμαση του σπόρου και είναι πιο σκληρό και συμπαγές από τον Αρακά.
Είναι ετήσιο φυτό, καλλιεργούμενο παντού ως λαχανικό, λόγω της μεγάλης θρεπτικής του αξίας. Υπάρχουν πάρα πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες του φυτού. Ο αρακάς είναι ο σπόρος που περιέχεται μέσα στον λοβό του φυτού. Συνήθως είναι πράσινος και σπάνια μοβ ή χρυσοκίτρινος.
Βοτανολογικά θεωρείται ότι κάθε σπόρος που βρίσκεται μέσα στον λοβό, είναι ένας καρπός δεδομένου ότι περιέχει σπόρους που αναπτύσσονται στην ωοθήκη του άνθους του φυτού. Το φυτό αυτογονιμοποιείται.

Ιστορικά στοιχεία:
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Με τη λέξη «Άρακοι» ονόμαζαν οι αρχαίοι τα διάφορα εδώδιμα σπέρματα. Ο Άρακος του Θεόφραστου ήταν το «βίκιον το ποικίλον» που κοινώς ονομάζουμε αγριοαρακά. Στην αρχαία Αθήνα αποκαλούσαν Αρακά τον καρπό του Πίσου. Στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. ο Θεόφραστος αναφέρει τον αρακά μεταξύ των φαγώσιμων σπόρων, που σπέρνονται στο τέλος του χειμώνα λόγω της ευαισθησίας τους. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Κολουμέλα αναφέρει ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες συμπλήρωναν τη διατροφή τους με άγριο αρακά που μάζευαν από τις αμμώδεις εκτάσεις της Παλαιστίνης και της Νουμίδιας.
Ο άγριος Αρακάς είναι ιθαγενές της λεκάνης της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.
Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα αναφέρονται από τη νεολιθική εποχή στην περιοχή της Συρίας, Τουρκίας και Ιορδανίας. Στην Αίγυπτο υπάρχουν στο Δέλτα του Νείλου, ευρήματα του φυτού από το 4800 – 4400 π.Χ. Στη Γεωργία υπάρχουν ευρήματα από την 5η χιλιετηρίδα π.Χ.
Σύμφωνα με την παράδοση ο αρακάς θεωρείται ότι διαθέτει αντισυλληπτικές ικανότητες.
Ένας Ινδός καθηγητής το 1935 είχε παρατηρήσει ότι τα κουνέλια (αρσενικά και θηλυκά) που έτρωγαν μόνο αρακά ήταν στείρα. Όταν το 20% της τροφής τους ήταν αρακάς οι γεννήσεις μειώθηκαν. Όταν αυξήθηκε στο 30% οι γέννες ήταν μηδενικές.
Ο Ινδός επιστήμονας Ν. Σανιάλ το 1949 είχε παρατηρήσει ότι ο πληθυσμός του Θιβέτ παραμένει σταθερός τα τελευταία 200 χρόνια. Η βάση της διατροφής των Θιβετιανών είναι το κριθάρι και ο αρακάς. Προσπαθούσε για χρόνια να βρει τον αντισυλληπτικό παράγοντα που υπάρχει στον αρακά προκειμένου να το μετατρέψει σε φάρμακο κατά της γονιμότητας για την Ινδία. Τελικά το πέτυχε και το συνέθεσε. Η χορήγηση του στους άνδρες μείωσε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 50%. Στις γυναίκες το ποσοστό εγκυμοσύνης έπεσε κατά 50 – 60%. Τα πειράματα του Σανιάλ επιβεβαίωσαν τις αντισυλληπτικές ιδιότητες του αρακά. Δεν χρησιμοποιήθηκε όμως ως αντισυλληπτική μέθοδος γιατί η απόδοσή του δεν συγκρινόταν με αυτή των αντισυλληπτικών χαπιών (σύγκριση για τις παρενέργειες των δύο αυτών μεθόδων δεν αναφέρεται).
Στη μεσαιωνική Αγγλία θεωρούσαν τα μπιζέλια (ώριμος αρακάς) όπως και όλα γενικά τα όσπρια σπουδαίο φάρμακο για τη διατήρηση της νεότητας.

Συστατικά – χαρακτήρας:
Οι νωποί σπόροι περιέχουν ελάχιστες ποσότητες βεταΐνης, χολίνης και αμινονιτρίλια.
Τα αμινονιτρίλια που περιέχει το φυτό είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα θηλαστικά. Βέβαια η συγκεκριμένη ποικιλία που αναφέρουμε έχει πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με μερικές ποικιλίες Λάθυρου. Εξ αυτών σημειώθηκαν στο παρελθόν πολλές δηλητηριάσεις στην Ισπανία και τις θερμές χώρες. Το είδος αυτό της δηλητηριάσεως, γνωστό από πολύ παλιά με το όνομα λαθυρισμός, προκαλεί σοβαρές διαταραχές του νωτιαίου μυελού (μυϊκές συσπάσεις, τρόμο των άκρων, παραπληγία). Ο ασθενής δυσκολεύεται στο περπάτημα. Μερικές φορές ο λαθυρισμός εκδηλώνεται με απλούς πόνους στα έντερα, συνοδευόμενους με διάρροια.
Τα χλωρά σπέρματα του γνωστού μας αρακά περιέχουν νερό 79,46%, αζωτούχες ουσίες 3,80%, λιπαρές ουσίες 0,22%, αμυλούχες ουσίες 13,68%, κυτταρίνη 1,96% και τέφρα 0,88%.
Τα θρεπτικά του στοιχεία είναι πρωτεΐνες 3,01%, λίπος 2,16%, υδατάνθρακες 7,95%, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρος, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και ασκορβικό οξύ.
Είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης Α, Β1 και C. Οι φλούδες του αρακά είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, σίδηρο και ουσίες που ρυθμίζουν το ασβέστιο.

Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:
Η φύτευση του αρακά γίνεται από τον χειμώνα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ανάλογα με την τοποθεσία. Πολλές ποικιλίες ωριμάζουν σε διάστημα 60 ημερών.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Ο Αρακάς είναι ελαφρά διουρητικός. Ανακουφίζει από τους πόνους του έλκους στομάχου, γιατί συμβάλλει στην εξουδετέρωση των γαστρικών υγρών. Οι ελκοπαθείς θα πρέπει να τα τρώνε πολτοποιημένα.
Ο Αρακάς πρέπει να συνδυάζεται με μη αμυλώδη λαχανικά για να αξιοποιείται πλήρως η βιταμίνη Α που περιέχει.
Οι διαλυτές ίνες που περιέχει ο αρακάς μειώνουν την καταστρεπτική χοληστερίνη LDL. Ο συνηθισμένος Αρακάς έρχεται πρώτος, μαζί με τα φασόλια, όσον αφορά αυτή την ιδιότητα. Περιέχει 2,7 γραμμάρια διαλυτών ινών ανά μισό ποτήρι. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στον έλεγχο του ζαχάρου και μειώνουν την πίεση.
Ο Αρακάς είναι πλούσια πηγή αναστολέων πρωτεάσης που θεωρείται ότι καταστέλλουν τη δράση ορισμένων ιών και χημικών καρκινογόνων στο έντερο.
Χρησιμοποιούν ένα βάμμα από ώριμους σπόρους κατά των ασθενειών του νωτιαίου μυελού, της σπαστικής παραλύσεως, της μυελίτιδος και της κατά πλάκες σκλήρυνσης.

Παρασκευή και δοσολογία:
Ο Αρακάς είναι προτιμότερο να μαγειρεύεται στον ατμό διότι έτσι διατηρεί όλα τα θρεπτικά και θεραπευτικά του πλεονεκτήματα.

Προφυλάξεις:
Είναι πολύ δυναμωτικό όσπριο και ως χλωρό ευκολοχώνευτο αλλά και ως ξηρό. Η συχνή χρήση προκαλεί βάρος στο κεφάλι και νευρικές διαταραχές επίμονες. Ο καλλιεργούμενος αρακάς είτε ως χλωρός είτε ως ξηρός σαν φάβα με τον βρασμό χάνει τελείως την τοξική ιδιότητα.
Ο Αρακάς δεν είναι η σίγουρη μέθοδος αντισύλληψης. Ωστόσο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν προβλήματα γονιμότητας, πρέπει να καταναλώνουν με φειδώ αρακά, διότι περιέχει οιστρογονικά χημικά τα οποία κατά τους ειδικούς έχουν κάποια αντισυλληπτική ιδιότητα.

Υ.Σ.: Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.