
Γλυκά πιροσκί με σοκολάτα
Υλικά
Τεμάχια: 10
400 γρ. από τη βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί
Υλικά
Μερίδες: Η ζύμη επαρκεί για 5 χατσαπούρια των 18 εκ. και 10 μικρά πιροσκί
1 κιλό αλεύρι (8 κούπες)
6 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
8 γρ. ξερή μαγιά
400 ml (2 κούπες) νερό + λίγο ακόμα για το πλάσιμο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί, ξεκινάμε κοσκινίζοντας σε ένα μπολ το 1 κιλό αλεύρι (βοηθάει το μείγμα να γίνει αφράτο) και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά, τα οποία ανακατεύουμε καλά μέσα στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο κέντρο του μείγματος και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό, κατά 1/4 τη φορά. Ενσωματώνουμε με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενυδατωθεί το μείγμα. Η ζύμη θα γίνει ελαστική και θα κολλάει ελαφρώς, σαν πυκνή λάσπη.
Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και το έχουμε δίπλα μας, έτσι ώστε να βουτάμε το χέρι μας μέσα κατά το ζύμωμα. Η ζύμη χρειάζεται επιπλέον υγρασία για να γίνει τραγανή.
Ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, βουτώντας τακτικά τα χέρια μας στο νερό και ενσωματώνοντας την υγρασία στη ζύμη.
Στο τέλος του ζυμώματος, για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη, βρέχουμε τη γροθιά μας και την τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης, πιέζοντας ελαφρώς μέχρι τον πάτο του μπολ. Όταν βγάλουμε το χέρι μας, το βυθισμένο τμήμα θα πρέπει να επανέρχεται στην επιφάνεια.
Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
200 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες ή πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα
ηλιέλαιο για το τηγάνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα γλυκά πιροσκί, ξεκινάμε παίρνοντας ένα κομμάτι από τη ζύμη, βάρους 200 γρ. Το ρολάρουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα μπαστούνι περίπου 15 εκ.
Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Κόβουμε τα μπαστούνια σε 5 ίσα μέρη το καθένα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι πατικώνοντάς το με τα δάχτυλά μας σε μακρόστενο σχήμα περίπου 10 εκ., όχι πολύ φαρδύ.
Βάζουμε στη μέση, σε όλο το μήκος από κάθε ζυμαράκι, μερικές σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (ή αλείφουμε με πραλίνα). Πιάνοντας τη μία μεγάλη πλευρά της ζύμης, την τεντώνουμε να καλύψει τη γέμιση και να κλείσει το πιροσκί. Πιέζουμε στο σημείο της ένωσης, να κολλήσει με το κάτω φύλλο, για να φυλακίσουμε τη γέμιση ερμητικά.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι το 1/3 του σκεύους και, όταν ζεσταθεί πολύ καλά, βάζουμε μέσα τα πιροσκί.
Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.