
Λουκουμάδες σιροπιαστοί
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
420 ml νερό
70 γρ. μέλι
2 ξύλα κανέλας
1/2 λεμόνι
100 ml ροδόνερο
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml νερό χλιαρό (στους 30-35°C, γιατί πιο ζεστό καταστρέφει τη μαγιά)
20 γρ. μαγιά νωπή
25 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
45 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
μέλι και κανέλα
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες σιροπιαστούς σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ροδόνερο για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι και προσθέτουμε το ροδόνερο.
Bάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ζύμη
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα δύο άλευρα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσει.
Έπειτα, το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η ζύμη και να σφίξει ελαφρά.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Το λάδι θα πρέπει να είναι περίπου στους 170- 180°C, δηλαδή να έχει κάψει τόσο όσο για να τηγανίσουμε πατάτες.
Με ένα βρεγμένο κουτάλι ή με βρεγμένα χέρια παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό ηλιέλαιο σχηματίζοντας μπαλάκια.
Προσθέτουμε κι άλλους 7-8 λουκουμάδες, ανάλογα με το πόσους χωράει η κατσαρόλα μας, χωρίς να στριμώχνονται.
Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά ανά τακτά διαστήματα για να πάρουν οι λουκουμάδες ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (θέλουν περίπου 3-4 λεπτά).
Τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το λάδι.
Όσο είναι ακόμη καυτοί οι λουκουμάδες, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Έπειτα, τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με έξτρα μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.