Παλαιό Ημερολόγιο :
16/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Γαρίδες Σαγανάκι

Γαρίδες Σαγανάκι

Υλικά
Μερίδες: 4
16 μεγάλες γαρίδες (γάμπαρη Αμβρακικού κατά προτίμηση)
300 γρ. τριφτή τομάτα
8-12 τοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
¼ -½ φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη ή ½ κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
150 gr. φέτα κομμένη σε 4 φέτες
80 ml. ούζο
1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1
Για τις γαρίδες: Κάνοντας μια σχισμή με αιχμηρό μαχαίρι στη κοιλιά απ’ την ουρά προς το κεφάλι της κάθε γαρίδας, σπάτε το κέλυφος και το αφαιρείτε. Στη συνέχεια με την αιχμή του μαχαιριού πιάνετε την άκρη του εντέρου που βρίσκεται ανάμεσα στον κορμό και το κεφάλι της γαρίδας και την τραβάτε για να βγει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα νιώσετε κόκκους άμμου στη μπουκιά σας. Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις μισές γαρίδες και τα κρατάτε για να τα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.
Μαρινάρετε όλες τις γαρίδες σε 40ml ούζου, ανακατεύοντάς τες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2
Για τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι που πρέπει να είναι εμφανίσημο για να σερβίρετε στο τραπέζι ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή ένταση και προσθέτετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες που κρατήσατε για να δώσουν τ’ αρώματά τους. Τα αφήνετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.
Βάλτε την σάλτσα ντομάτας και τα ντοματίνια στα λαχανικά, ανακατέψτε και αφήστε να μαραθούν τα ντοματίνια και να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 5 λεπτά. ~Μέχρι εδώ μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και από πιο νωρίς και να ξαναζεστάνετε 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα τη σάλτσα κάνοντας πλέον τα 2 τελικά στάδια.

Βήμα 3
Για τις τομάτες: Βάλτε την σάλτσα τομάτας και τα τοματίνια στα λαχανικά, ανακατέψτε και αφήστε να μαραθούν τα τοματίνια και να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 5 λεπτά. ~Μέχρι εδώ μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και από πιο νωρίς και να ξαναζεστάνετε 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα τη σάλτσα κάνοντας πλέον τα 2 τελικά στάδια.

Βήμα 4
Τοποθετήστε τη φέτα πάνω στη σάλτσα και αφήστε για 2 λεπτά απ’ τη μία πλευρά να μαλακώσει λίγο και γυρίστε την απ’ την άλλη.

Βήμα 5
Μόλις γυρίσετε τη φέτα, προσθέστε τις γαρίδες από πάνω, μαζί με το ούζο που τις μαρινάρατε. Αφήστε τες να πάρουν χρώμα από κάτω για 2 λεπτά μόνο, γυρίστε τες ανάποδα, μια-μία και αφήστε για 1 ακόμη λεπτό (για μέγεθος γαρίδας γάμπαρης, αν βάλετε πιο μεγάλες μπορεί να χρειαστεί μισό λεπτό ακόμη). Προσθέστε το υπόλοιπο ούζο και -αν θέλετε- τις φλαμπάρετε βάζοντας φωτιά στις αναθυμιάσεις του, με πολύ προσοχή. Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κατά βούληση προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.