Παλαιό Ημερολόγιο :
13/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
26/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Η ψυχή του πλημμύρισε από κατάνυξη και θείο έρωτα.

Η ψυχή του πλημμύρισε από κατάνυξη και θείο έρωτα.

ΈΝΑΣ ΕΥΣΕΒΗΣ νέος πηγε στους Αγίους Τόπους να γίνει καλόγερος. Γύρισε τα προσκυνήματα, έμεινε αρκετές ημέρες στο Όρος των Ελαιών για προσευχή και η ψυχή του πλημμύρισε από κατάνυξη και θείο έρωτα. Επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα, εξομολογήθηκε όλες του τις αμαρτίες στον Πατριάρχη και τον παρακάλεσε να του δώσει βαρύ κανόνα. Ο αρχιερέας όμως, που δεν έβλεπε καμιά σοβαρή αιτία για τιμωρία, του είπε θαυμάζοντας την ταπεινοσύνη του:

 - Δεν είναι δίκαιο, παιδί μου, να σε καταδικάσω εγώ, αφού ο Πανάγαθος Θεός σε έχει ηδη συγχωρέσει.

 Ο νέος όμως, που θεωρούσε τον εαυτό του πολύ αμαρτωλό, έφτιαξε μια καλύβα επάνω στο Όρος των Ελαιών, κλείστηκε μέσα και πέρασε βαριές αλυσίδες στα πόδια και στον λαιμό του.

 - Ποιός σου φόρεσε τις αλυσίδες, αδελφέ; τον ρωτούσαν οι περαστικοί.

 - Ο άρχοντας για τα εγκλήματά μου, απαντούσε κλαίγοντας εκείνος.

 Πολλοί μάλιστα είχαν πιστέψει πως ήταν πράγματι φονιάς. Πέρασαν χρόνια. Ο νέος εξακολουθούσε να σηκώνει με υπομονή τα βαριά σίδερα. Ώσπου μια μέρα παρουσιάστηκε μπροστά του θείος Άγγελος.

 - Δεν χρειάζονται πια αυτά, του είπε και του έδειξε τις αλυσίδες. Όλες σου οι αμαρτίες συγχωρέθηκαν.

 Και αμέσως έπεσαν κάτω τα βαριά σίδερα και το σώμα του νέου ελευθερώθηκε.

 - Ποιός σου έλυσε τα δεσμά; τον ρωτούσαν τώρα οι περαστικοί.

 - Εκείνος που μου έλυσε και τις αμαρτίες, αποκρινόταν με χαρά ο αδελφός. Κι ύστερα από λίγες μέρες εκοιμήθη.

 

(Γεροντικό, Σταλαγματιές από την Πατερικη Σοφία, Θεοδώρας Χαμπάκη, Εκδόσεις Ορθοδόξου Χριστιανικής αδελφότητας "ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ", σελ.192)

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.