Παλαιό Ημερολόγιο :
16/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Βερβερίς η κοινή

Βερβερίς η κοινή


Bιότοπος – περιγραφή
H λατινική ονομασία του βοτάνου είναι BERBERIS vulgaris (Βερβερίς η κοινή). Ανήκει στην οικογένεια των Βερβεριοειδών. Την συναντούμε με την κοινές ονομασίες Βερβερίδα ή Αξαγκάθα. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, μέχρι τον Καύκασο. Είναι διαδεδομένη σε ασβεστώδη εδάφη, σε βραχώδεις πλαγιές, λόχμες, δάση και αραιούς δρυμώνες.
Είναι δενδρύλλιο φυλλοβόλο που φτάνει σε ύψος μέχρι τα 2 με 3 μέτρα. Βραχίονες και κλαδιά με αγκάθια. Φύλλα ωοειδή, με λεπτές οδοντώσεις. Άνθη κίτρινα, πολύ μικρά σε βότρυς. Οι στήμονες των ανθέων έχουν την ιδιότητα να κλείνουν προς τον ύπερο, ευθύς μόλις θιγούν στη βάση τους. Ο καρπός είναι ράγα μακρουλή, κόκκινη και περιέχει από 1-3 σπόρους.

Ιστορικά στοιχεία
Η χρήση του βοτάνου κατά τον μεσαίωνα ήταν πολύ σημαντική. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι πάνω στο φυτό διαχειμάζει ένα από τα σπουδαιότερα παράσιτα του σιταριού, που προκαλεί την σκωρίαση. Το παράσιτο αυτό ονομάζεται πουκκίνια του σίτου. Ο μύκης αυτός παρουσιάζει δύο στάδια στο ζωικό του κύκλο. Το ένα πάνω στη βερβερίδα και το άλλο πάνω στο σιτάρι. Έτσι αν δεν υπάρχουν βερβερίδες σε ένα τόπο, μειώνεται, αν δεν εξολοθρεύεται ολοκληρωτικά ο μύκης αυτός.
Η ρίζα και ο φλοιός της ρίζας έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιοχές (π.χ. Πολωνία) για τη βαφή μαλλιού και δέρματος, στα οποία δίνουν κίτρινό χρώμα, ενώ ο φλοιός των μίσχων έχει χρησιμοποιηθεί για να δώσει το ίδιο χρώμα σε λινά υφάσματα (Grieve, 1979).
Σημειώνεται πως η ιρανική λαϊκή θεραπευτική αποδίδει στη βερβερίδα αντιβακτηριακές, αντιπυρετικές, αντικνησμώδεις και αντιαρρυθμικές ιδιότητες (Zargari, 1983; Aynehchi, 1986; Nafissi, 1990).
Επίσης, ο φλοιός του φυτού χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη Βουλγαρία σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών, αλλά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (χρόνια και οξεία) (Stoyanov, 1973). Οι καρποί της Berberis vulgaris, έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Αυστριακή ιατρική εσωτερικά ως τσάι, ζελέ ή σιρόπι για τη θεραπεία των διαταραχών της αναπνευστικής οδού, του πυρετού, των λοιμώξεων, του κρυολογήματος και της γρίπης.
Ομοίως και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η βερβερίδα αποτελεί, μαζί με άλλα είδη του γένους, συστατικό θεραπευτικών μειγμάτων κατά χρόνιων ρευματικών παθήσεων (Ivanovska and Philipov, 1996 Grieve, 1979).
Στην Ευρώπη τα μούρα χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά ως συστατικό στην παραγωγή μαρμελάδας. Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη η οποία ευνοεί την πήξη της μαρμελάδας καθώς ψύχεται αφού έχει βράσει προηγουμένως. Στη νοτιοδυτική Ασία, ιδίως στο Ιράν, τα μούρα χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, καθώς και για την παρασκευή μαρμελάδας. Στο Ιράν οι βερβερίδες χρησιμοποιούνται συνήθως όπως η σταφίδα στο πιλάφι.

Συστατικά -χαρακτήρας
Η ρίζα της βερβερίδας περιέχει αλκαλοειδή, παράγωγα ισοκινολίνης, που θεωρούνται και τα κύρια δραστικά συστατικά, με συνεργική μεταξύ τους δράση (Ivanovska and Philipov, 1996). Σε αυτά περιλαμβάνονται η βερβερίνη, που είναι και του σημαντικότερο θεραπευτικά συστατικό του φυτού, η οξυακανθίνη, η βερβαμίνη, η τετρανδρίνη, η χονδοκουρίνη κ.ά. Η βερβερίνη είναι κίτρινη, κρυσταλλική ουσία, με πολύ πικρή γεύση. Η δρόγη περιέχει επίσης βερβεριδίνη, ταννίνη, κηρό, λιπαρά συστατικά, λεύκωμα, κόμμι και άμυλο (Grieve, 1979).
Οι καρποί, που είναι πολύ ξινοί, περιέχουν κιτρικό και μηλικό οξύ, ενώ είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη C.
Τα σπέρματα περιέχουν και αυτά κιτρικό και μηλικό οξύ
Οι εδώδιμοι καρποί της είναι πλούσιοι σε οργανικά οξέα (βιταμίνη C) σε διάφορα σάκχαρα και σε πηκτίνη.

Aνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη
Ανθίζει τον Μάιο και Ιούνιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρίζα και οι καρποί. Οι ρίζες συλλέγονται Μάρτη και Απρίλιο καθώς και Σεπτέμβριο και Οκτώβρη. Ο καρπός συλλέγεται τον Σεπτέμβριο.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Είναι βότανο διεγερτικό, τονωτικό, καθαρτικό και χολαγωγό. Η φλούδα της ρίζας επιδρά πάνω στο ήπαρ και την χοληδόχο κύστη. Ο οπός των καρπών είναι αποτελεσματικός σε πνευμονικές ασθένειες; Και παθήσεις των νεφρών. Η φλούδα και η ρίζα συνίσταται για την χρυσή, την έμφραξη του συκωτιού, τους ρευματισμούς και την εξαγωγή χολολίθων.
Λόγω της πικρής γεύσης, η φλούδα της ρίζας σήμερα έχει πρακτικώς εγκαταλειφτεί. Χρησιμοποιείτε ένα βάμμα ξερής ρίζας εναντίον των φλεγμονωδών παθήσεων των εντέρων, της ρευματικής πολυαρθρίτιδας. Της ισχιαλγίας και της πυελίτιδας. Ένα αφέψημα και ένα σιρόπι των καρπών χρησιμοποιείται κατά του βήχα και των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Στα χωριά έφτιαχναν γλυκά και ζελέδες από την βερβερίδα.

Παρασκευή και δοσολογία
Ο οπός των καρπών λαμβάνεται με 1 έως 2 κουταλιές την ημέρα.
Η φλούδα και η ρίζα παρασκευάζονται ως αφέψημα με μισό έως ένα κουταλάκι του κάθε σε κάθε φλιτζάνι.

Προφυλάξεις
Υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, έμετο, διάρροια και ερεθισμό των νεφρών. Απαγορεύεται η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.