Παλαιό Ημερολόγιο :
12/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
25/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ροφός γιουβέτσι

Ροφός γιουβέτσι

1 Ώρα και 15΄, Μέτρια εύκολο, Για 4 άτομα

Υλικά:
1 ροφό, βάρους 2 κιλών
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
400 γρ. κριθαράκι
60 ml λευκό κρασί
3 ώριµες ντοµάτες, στον τρίφτη
1 ξυλάκι κανέλα
2 γαρίφαλα
2 κόκκους µπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
80 γρ. κεφαλοτύρι, τριµµένο
ανθό αλατιού, πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο

Για τον ζωμό ψαριού
το κεφάλι + τα κόκαλα του ροφού
1 κρεµµύδι
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 κ.γ. κόκκους µαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουµε το ψάρι από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το πλένουµε και το φιλετάρουµε µεβανάλογο µαχαίρι αφαιρώντας τα κόκαλα από τη σάρκα (για ευκολία και καλύτερα αποτελέσµατα ζητάµε από τον ψαρά µας να το ετοιµάσει). Το βάζουµε στο ψυγείο.

Ζωμός: Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε όλα τα υλικά µαζί µε 1,5 λίτρο νερό. Αφήνουµε να βράσει σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουµε µε τρυπητή κουτάλα. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20΄-30΄. Σουρώνουµε των
ζωµό και τον κρατάµε στην άκρη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και θωρακίζουµε ελαφρά τα φιλέτα του ψαριού. Τα µεταφέρουµε σε µια πιατέλα µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας. Σε µια κατσαρόλα µε αποσπώµενες λαβές, κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και το σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 1΄ να βγάλουν τα αρώµατά τους, ανακατεύοντας διαρκώς µε µια σπάτουλα.

Προσθέτουµε το κριθαράκι και ανακατεύουµε για 1΄. Σβήνουµε µε το κρασί και µόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε την ντοµάτα και τα µπαχαρικά. Ρίχνουµε τον ζωµό του ψαριού, ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση για 3΄-4΄. Προσθέτουµε τα κοµµάτια του ψαριού µέσα στο κριθαράκι, αλατοπιπερώνουµε και ψήνουµε το φαγητό σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 15΄-20΄.

Βγάζουµε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουµε για περίπου 10΄ να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το κριθαράκι. Σερβίρουµε σε πιάτα πασπαλίζοντας µε το τριµµένο κεφαλοτύρι.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.