Παλαιό Ημερολόγιο :
13/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
26/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Eυλογιά των Πιθήκων: Ετοιμάζουν εμβόλιο – Υπονοούμενα για… βιολογικό πόλεμο!

Eυλογιά των Πιθήκων: Ετοιμάζουν εμβόλιο – Υπονοούμενα για… βιολογικό πόλεμο!

Το είπε ο «προφήτης», ο Μπίλις ο Γκέιτς, το επανέλαβε ο καλός ο μαθητής, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης στο κογκρέσο και τον χειροκρότησαν όρθιοι: «Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη πανδημία».

Κι έσκασε μύτη ξαφνικά η monkeypox -η ευλογιά των πιθήκων- ένα κρούσμα εδώ και δυο παραπέρα, και δεν πέρασε βδομάδα και ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως για τα 100 (όπως λένε) κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάμε να δούμε τις ενότητες του άρθρου κι εσείς θα διεξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα
  1. Τι λένε οι Βρετανοί που έχουν δει κρούσματα
  2. Βρετανικό δημοσίευμα υπονοεί βιολογικό πόλεμο από τους Ρώσους
  3. Ετοιμάζονται οι φαρμακευτικές στις ΗΠΑ για εμβόλιο
  4. Επιστημονικό άρθρο: Διλήμματα ιού ευλογιάς — Ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων και βιολογική τρομοκρατία
  5. Συμπεράσματα

Τι λένε οι Βρετανοί που έχουν δει κρούσματα

Γράφει σήμερα η Βρετανική Guardian

Τα σποραδικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι σπάνια, αλλά όχι καινούργια στη Βρετανία. Συνολικά, έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα, το 2018, το 2019 και το 2021, όλα συνδέονται με ταξίδια στη Νιγηρία όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική.

Όμως, όπως σύντομα θα ανακάλυπταν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, η φετινή χρονιά θα ήταν διαφορετική. Για πρώτη φορά, οι γιατροί ανακάλυψαν αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα –όχι μόνο στη Βρετανία– μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν γνωστούς δεσμούς με τα ταξίδια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιώσει 20 περιπτώσεις, αλλά περισσότερες από 100 γνωστές ή ύποπτες περιπτώσεις βρίσκονται υπό έρευνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν. Υπάρχουν δύο μορφές. Το πιο σοβαρό είναι το στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής ή του Κονγκό. Τα τελευταία κρούσματα αφορούν το ηπιότερο στέλεχος της δυτικής Αφρικής. Στοιχεία από την Αφρική δείχνουν ότι περίπου το 1% των ατόμων με κρούσματα πεθαίνουν. Η ανησυχία αφορά λιγότερο τον αντίκτυπο στους υγιείς ανθρώπους, αλλά στους ευάλωτους – αυτούς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα – και σχετικά με τον ιό που εξαπλώνεται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Παρά το όνομά του –ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στους μακάκους– τα περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο πιστεύεται ότι προέρχονται από επαφή με άλλα μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ιστορικά, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ήταν περιορισμένη – οι λοιμώξεις μερικές φορές εξαπλώνονται στα σπίτια αλλά σύντομα εξαφανίζονται.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, απαιτώντας παρατεταμένη ή συχνή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή επαφή με σωματικά υγρά όπως το σάλιο ή δερματικές βλάβες, είτε άμεσα είτε μέσω μολυσμένων σεντονιών, πετσετών και άλλων αντικειμένων. […]

Η αύξηση των ως επί το πλείστον άσχετων περιπτώσεων ώθησε τους επικεφαλής ιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλουν άμεσες συμβουλές στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω του κεντρικού συστήματος ειδοποίησης του NHS. Κάλεσε τους παρόχους να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή προστατευτικό υλικό για την αξιολόγηση και τη θεραπεία ασθενών και σημείωσε ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, Imvanex, θα προσέφερε κάποια προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων εάν χορηγηθεί αμέσως μετά την έκθεση. Το εμβόλιο προσφέρεται ήδη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει χιλιάδες δόσεις σε περίπτωση που η επιδημία αυξηθεί.

Βρετανικό δημοσίευμα υπονοεί βιολογικό πόλεμο από τους Ρώσους

Γράφει σήμερα η Βρετανική Metro:

Οι στρατιωτικοί επιστήμονες της Ρωσίας έχουν ερευνηθεί ότι χρησιμοποιούσαν το monkeypox ως βιολογικό όπλο τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις με έναν πρώην συνταγματάρχη του ρωσικού στρατού.

Ο Κεν Αλιμπέκ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος βιολογικών όπλων της ΕΣΣΔ μέχρι την κατάρρευσή του το 1991, ισχυρίστηκε ότι επέβλεψε 32.000 υπαλλήλους σε πάνω από 40 εγκαταστάσεις. Αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ, αποκάλυψε πώς οι Σοβιετικοί είχαν ερευνήσει μια ποικιλία μολυσματικών ασθενειών για χρήση σε πόλεμο, εστιάζοντας στην ευλογιά μέχρι που η εξάλειψή της μέσω παγκόσμιων προγραμμάτων εμβολίων τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την ιδέα.

Σε συνέντευξή του το 1998 με το προσωπικό του Αμερικανικού Προγράμματος Μη Διάδοσης Χημικών και Βιολογικών Όπλων (CBWNP), εξήγησε ότι αποκλείστηκε καθώς οι αδέσποτες περιπτώσεις που προκλήθηκαν από τυχαία διαρροή στη Ρωσία θα ήταν πλέον «δύσκολο να εξηγηθούν στην διεθνή κοινότητα». Είπε: «Έτσι αναπτύξαμε ένα ειδικό πρόγραμμα για να καθορίσουμε ποια “μοντέλα” ιοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αντί της ανθρώπινης ευλογιάς.

«Δοκιμάσαμε τον ιό vaccinia, τον ιό ευλογιάς ποντικού (mousepox virus), τον ιό ευλογιάς λαγού (rabbitpox virus), κι τον ιό ευλογιάς πιθήκων (monkeypox virus) ως μοντέλα για την ευλογιά.

«Η ιδέα ήταν ότι όλες οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης θα διεξάγονταν με τη χρήση αυτών των πρότυπων ιών. Μόλις αποκτήσουμε ένα σύνολο θετικών αποτελεσμάτων, θα χρειαστούν μόνο δύο εβδομάδες για να διεξάγουμε τους ίδιους χειρισμούς με τον ιό της ευλογιάς και να αποθηκεύσουμε τον παράγοντα πολέμου. Θα είχαμε στο οπλοστάσιό μας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό ευλογιάς που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον προηγούμενο».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να συνεχίσει να εργάζεται με την Monkeypox για να «δημιουργήσει μελλοντικά βιολογικά όπλα» μετά το τέλος της ΕΣΣΔ, πρόσθεσε ο Δρ Alibek. Την ίδια χρονιά, προσήχθη ενώπιον ακρόασης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είπε ότι ήταν «πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Ρωσίας δεν έχει διαλυθεί πλήρως». Οι ισχυρισμοί του υποστηρίχθηκαν από έναν πρώην επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Τζόναθαν Τάκερ, ο οποίος αποχώρησε από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για να εργαστεί στη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Μοντερέι στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο United Press International ότι υπάρχει ακόμα «μεγάλος βαθμός» ότι το monkeypox θα μπορούσε να κατασκευαστεί ως βιολογικό όπλο. Είπε ότι η προστασία από το εμβόλιο της ευλογιάς θα ήταν αρκετή για να αποκρούσει τις λοιμώξεις, αλλά πολλές χώρες έχουν κρατήσει μόνο μέτρια αποθέματα του εμβολίου από τότε που εξαλείφθηκε η ασθένεια.

Ένας άλλος πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, αναφέρθηκε στην έκθεση λέγοντας: «Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι (ο ιός) διέρρευσε, αλλά η πιθανότητα υπάρχει». Ερωτηθείς ξανά για την ίδια έκθεση, είπε ότι ενώ δεν γνώριζε για τυχόν διαρροές, «δεν ήταν πρόβλημα να κολλήσει κάποιος από τους ιούς orthopox (ευλογιά, camelpox και monkeypox)».

Κατά τη στιγμή της έκθεσης, το monkeypox δεν θεωρήθηκε ότι ήταν μεταδοτικό μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω εκτεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. 

Ετοιμάζονται οι φαρμακευτικές στις ΗΠΑ για εμβόλιο

Γράφει χτες το Bloomberg:

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ ωθεί τα αντιιικά και τα αποθέματα εμβολίων υψηλότερα.

Οι μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ή κάνουν θεραπείες για την καταπολέμηση των ιικών εξάρσεων, όπως η SIGA Technologies Inc. και η Emergent BioSolutions Inc., αυξήθηκαν την Πέμπτη καθώς το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων έφτασε στις ΗΠΑ φέτος και νέα κρούσματα εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η SIGA, μια εταιρεία άμυνας βιολογικού πολέμου, σημείωσε άνοδο 17% αφού σημείωσε ράλι έως και 32% στο μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από το 2016, όταν οι φόβοι για τη μετάδοση του Ζίκα συντάραξαν την αγορά. Η εταιρεία κέρδισε την έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για μια υγρή μορφή της κάψουλας ευλογιάς της σήμερα. Η θεραπεία, που ονομάστηκε Tpoxx, έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για χρήση στην ευλογιά των πιθήκων και αναφέρθηκε σε πρόσφατο αίτημα προϋπολογισμού για τη θεραπεία ασθενούς στις ΗΠΑ με τη νόσο, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Ο συμβασιούχος κατασκευαστής Emergent, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα στο Κογκρέσο σχετικά με ζητήματα ποιοτικού ελέγχου στην παραγωγή εμβολίων Covid-19, σημείωσε άνοδο 12%, το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τον Ιούλιο του 2020. Τη Δευτέρα, η Chimerix Inc. δήλωσε ότι πουλά τη θεραπεία της ευλογιάς στην Emergent για έως και 337,5 εκατομμύρια δολάρια συν τα δικαιώματα.

Και τα τρία μπορεί να είναι γνωστά ονόματα για τους επενδυτές αφού έκαναν μεγάλες κινήσεις εν μέσω πιθανών απειλών πανδημίας του παρελθόντος όπως ο Ζίκα και ο Έμπολα το 2014, καθώς και κατά την έναρξη της επιδημίας Covid-19. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες, ασφαλείς θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά στις Η.Π.Α. τα εμβόλια της ευλογιάς και τα αντιικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του ιού, ανέφερε ο οργανισμός.

Επιστημονικό άρθρο: Διλήμματα ιού ευλογιάς — Ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων και βιολογική τρομοκρατία

Το άρθρο είναι επιστημονικό και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1998 στην βρετανική επιστημονική εφημερίδα nejm.org 

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια (σ.σ. αναφέρεται στο 1998) από την επιβεβαίωση του τελευταίου κρούσματος ευλογιάς και 18 χρόνια από τότε που η Διεθνής Επιτροπή για την Πιστοποίηση της Εκρίζωσης της Ευλογιάς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε επιτευχθεί η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς. Τώρα, νέα διλήμματα αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Θα μπορούσαν τα πρόσφατα κρούσματα ανθρώπινης ευλογιάς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να αντιπροσωπεύουν την επιστροφή μιας άλλης μορφής ευλογιάς; Θα μπορούσε ο ιός της ευλογιάς (variola) να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικής τρομοκρατίας; Και ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης του ΠΟΥ να συμβουλεύσει την καταστροφή όλων των απομονώσεων του ιού της ευλογιάς τον Ιούνιο του 1999; 

Πρόσφατες αναφορές για μεγάλα ξεσπάσματα πιθανών κρουσμάτων ευλογιάς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να διατηρηθεί ως λοίμωξη που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τον ίδιο τρόπο όπως η ευλογιά. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς προστατεύει από ευλογιά των πιθήκων, αλλά κανείς δεν εμβολιάζεται πια κατά της ευλογιάς. Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να καταλάβει σύντομα την οικολογική θέση που έμεινε κενή από την ευλογιά; Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα. […]

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα βιολογικά όπλα ενδέχεται να αναπτυχθούν σε πολέμους ή για τρομοκρατικούς σκοπούς. Η τρομοκρατία έχει γίνει πιο δραματική και καταστροφική τα τελευταία χρόνια. Η κρατική χορηγία της τρομοκρατίας έχει αυξηθεί, και υπάρχει παγκόσμια διάδοση της τεχνολογίας τόσο μέσω του Διαδικτύου όσο και επειδή οι ειδικοί έχουν εγκαταλείψει εργαστήρια στην Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα, η ευλογιά θεωρούνταν απίθανος παράγοντας βιοτρομοκρατίας λόγω του υψηλού επιπέδου πληθυσμιακής ανοσίας στη νόσο, της διαθεσιμότητας εμβολίου, και τη γνώση ότι ο εμβολιασμός των άμεσων επαφών των ασθενών θα μπορούσε να ελέγξει γρήγορα τα κρούσματα.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Όλοι οι εμβολιασμοί κατά της ευλογιάς σταμάτησαν αφού επιβεβαιώθηκε η εκρίζωση της νόσου. Όλες οι χώρες πραγματοποίησαν σημαντική εξοικονόμηση πόρων, τόσο στο κόστος χορήγησης του εμβολίου όσο και στον εμβολιασμό. Σχεδόν όλα τα παιδιά και πολλοί ενήλικες είναι πλέον πλήρως ευπαθή στην ευλογιά. Υπάρχουν μόνο περιορισμένες προμήθειες εμβολίου (ιός δαμαλίτιδας). Ο ΠΟΥ διατηρεί περίπου 500.000 δόσεις δαμαλίτιδας και 60 έως 70 εκατομμύρια δόσεις διατηρούνται αλλού, αλλά δεν αποθηκεύονται όλα σωστά ή δεν παρακολουθούνται τακτικά για ισχύ. Τα αποθέματα των ΗΠΑ μπορεί να είναι επαρκή για τον εμβολιασμό 5 έως 10 εκατομμυρίων ατόμων. Οι εγκαταστάσεις για την παρασκευή εμβολίου ευλογιάς έχουν μετατραπεί σε άλλες χρήσεις ή έχουν καταστραφεί. 

Πού μπορεί να ληφθεί ο ιός της ευλογιάς; το 1980, η διεθνής επιτροπή του ΠΟΥ συνέστησε «όλα τα ιδρύματα που διατηρούν αποθέματα ιού variola να καταστρέψουν ή να μεταφέρουν αυτά τα αποθέματα σε συνεργαζόμενα κέντρα με επαρκή ασφάλεια» και να επισκέπτονται τέτοια εργαστήρια τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της τήρησης των οδηγιών ασφάλειας του ΠΟΥ.

23 από τα 76 εργαστήρια που εντοπίστηκαν ότι είχαν τον ιό της variola μέχρι το 1980, 74 κατέστρεψαν τα αποθέματά τους ή τα μετέφεραν σε συνεργαζόμενο εργαστήριο του ΠΟΥ, και το Ρωσικό Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Κολτσόβο της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα δύο είναι συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ και διαθέτουν εγκαταστάσεις βιοασφάλειας επιπέδου 4.

Μερικοί εικάζουν ότι υπάρχουν επιπλέον απομονώσεις του ιού της variola, είτε από μη αναφερθέντα αποθέματα ή από αυτά που ελήφθησαν από κέντρο αναφοράς του ΠΟΥ λόγω έλλειψης ασφάλειας. Έχει επίσης υποτεθεί ότι ο ιός της ευλογιάς έχει ανασυνδυαστεί με άλλα επικίνδυνα παθογόνα για χρήση ως βιολογικό όπλο, αλλά η ακρίβεια αυτών των σεναρίων είναι άγνωστη.

Αν ο ιός της ευλογιάς απελευθερωθεί ως τρομοκρατική ενέργεια, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει ανοσία. Υπάρχει ελάχιστο διαθέσιμο εμβόλιο και καμία αποτελεσματική θεραπεία. Το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας θα είναι υψηλότερο από 25 τοις εκατό. Αν και δεν υπάρχουν απλά μέτρα για τον εντοπισμό ή την πρόληψη της βιολογικής τρομοκρατίας με την ευλογιά (ή άλλους παράγοντες), τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες θα μπορούσαν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

  1. Πρώτον, ο ΠΟΥ θα πρέπει να καλέσει όλες τις χώρες να καταστρέψουν αμέσως όλα τα αποθέματα του ιού της variola. Αυτό θα ήταν ένα σαφές μήνυμα σε οποιαδήποτε ομάδα ή έθνος που σκέφτεται τη χρήση του ιού ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν το πιο καταδικαστέο από τα εγκλήματα.

  2. Δεύτερον, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση διεθνών συμφωνιών που επιβάλλουν την επιθεώρηση όλων των ύποπτων εγκαταστάσεων οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό θα περιλάμβανε την ενίσχυση της σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης βακτηριολογικών (βιολογικών) και τοξινών όπλων και για την καταστροφή τους.

  3. Τρίτον, πρέπει να αναπτυχθεί η ικανότητα για μεγάλης κλίμακας παραγωγής πρόσθετου εμβολίου ευλογιάς. Η παραγωγή, με χρήση στελεχών δαμαλίτιδας εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ και κυτταροκαλλιέργεια, θα πρέπει να ξεκινήσει σε επιλεγμένες τοποθεσίες και θα πρέπει να περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός συστήματος διανομής εμβολίων έκτακτης ανάγκης.

  4. Τέταρτον, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης με τον ιό της ευλογιάς ως μέρος ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης βιολογικών παραγόντων. Μια τέτοια πρωτοβουλία ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Αν και ο ιός της ευλογιάς αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ευλογιά των πιθήκων. Η επίδραση ενός αερολύματος ευλογιάς που απελευθερώνεται μεταξύ των ανθρώπων είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας θα είναι πιθανώς κάτω από 15 τοις εκατό, σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων θυμάτων ευλογιάς. Επιπλέον, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι δύσκολο να τον αποκτήσουν φυσικά και έχει περιορισμένη ικανότητα διάδοσης.

Και η μακροσκελής μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα:

Οι αναφορές που υποδηλώνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αντικαταστήσει την ευλογιά ως σοβαρή επιδημική απειλή δεν τεκμηριώνονται, αλλά η απειλή που δημιουργείται από την πιθανή χρήση της ευλογιάς ως τρομοκρατικού όπλου είναι πραγματική. Λόγω της σοβαρότητας αυτής της απειλής, όλα τα γνωστά αποθέματα του ιού της variola θα πρέπει να καταστραφούν το συντομότερο δυνατό. Η σκόπιμη ανάπτυξη αυτού του ιού πρέπει να αποθαρρύνεται με κάθε δυνατό μέσο

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι έχουμε και λέμε:

  1. Ο «προφήτης» πάλι κάνει λόγω για νέα πανδημία και λίγο μετά σκάει μύτη η ευλογιά των πιθήκων, που πάντα υπήρχε, αλλά τώρα υπάρχει «αλλιώς»

  2. Ο ΠΟΥ δεν φρόντισε να καταστρέψει όλες τις ευλογές του κόσμου, αλλά συμφώνησε με τις δυο υπερδυνάμεις να τις «φυλάξουν» υπό δήθεν την επίβλεψή του

  3. Οι Βρετανοί ήδη άρχισαν να πετάνε σπόντες ότι μπορεί να είναι βιολογικός πόλεμος από τους Ρώσους. Όποιος το πει πρώτος, είναι και υπεράνω πάσης υποψίας, το είπε η Δύση…

  4. Σε χρόνο ντετέ, βρέθηκαν και οι φαρμακευτικές που θα φτιάξουν τα εμβόλια και οι μετοχές τους εκτοξεύτηκαν. Σε αυτές υπάρχει και φαρμακευτική που εξειδικεύεται σε βιολογικό πόλεμο

  5. Παρότι η πιθηκο-ευλογιά δεν είναι τόσο θανατηφόρα ή μεταδιδούμενη, ΑΥΤΗ η μακακο-ευλογιά μπορεί να αποδειχθεί πιο καταστροφική

Σας τα είπαμε όλα – δικό σας τώρα!

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.