Παλαιό Ημερολόγιο :
22/04/2026
Νέο Ημερολόγιο :
05/05/2026
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Σάλος για την αμνήστευση των λοιμωξιολόγων – O Εξαδάκτυλος ζητά ίδια προνόμια για όλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σάλος για την αμνήστευση των λοιμωξιολόγων – O Εξαδάκτυλος ζητά ίδια προνόμια για όλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η τροπολογία για το ακαταδίωκτο στα μέλη των επιτροπών για τον κορωνοϊό

Σε δύσκολη πλέον θέση βρίσκονται και μέλη της ιατρικής κοινότητας, ενώ χαρακτηριστικά είναι και η περίπτωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος δήλωσε ότι αποποιείται των προνομίων του ακαταδίωκτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αίτημα του ΠΙΣ είναι η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με τα περιστατικά κορωνοϊού.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή λίγες ημέρες αφού δημοσιοποιήθηκε μέρος των πρακτικών από τις συνεδριάσεις των επιστημόνων, από όπου προκύπτουν οι πιέσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Και παρ’ όλο που η κυβέρνηση -επισήμως τουλάχιστον- υποστηρίζει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων, από τα πρακτικά προκύπτει πως η κυβέρνηση υποβάλλει τις προτάσεις και πιέζει για την υιοθέτηση τους.

Την τροπολογία για το ακαταδίωκτο υπερασπίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως οι ειδικοί δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε… «οποιονδήποτε παλαβό»!

Ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η τροπολογία και ειδικά η χρονική στιγμή στην οποία πέρασε προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλέσει μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων ως μάρτυρες.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα στοχοποιείται ακόμα περισσότερο (και σε αυτό έχει συμβάλει και η κυβέρνηση, καθώς ρίχνει στους επιστήμονες όλη την ευθύνη για τα περιοριστικά μέτρα).

Πόσο τυχαίο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή λίγα 24ωρα αφού το φως της δημοσιότητας είδαν πρακτικά συνεδριάσεων, που κατά την κυβέρνηση δεν υπήρχαν;

Γιατί οι επιστήμονες και τα μέλη των επιτροπή να μην μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες;
Υπενθυμίζεται από τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν ήταν εμφανής η εμπλοκή τόσο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στις εργασίες της επιτροπής.

Εξαδάκτυλος: Αποποποιούμαι των προνομίων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι αποποιείται των προνομίων για το ακαταδίωκτο.

«Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία».

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι γίνονται πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους.

Γεωργιάδης: Θα ήταν ντροπή να μην το κάναμε

Την τροπολογία για το ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και μέλη των Επιτροπών για την πανδημία, υπερασπίστηκε ο υπουργος Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ειδικοί δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένοι απέναντι… «σε οποιονδήποτε παλαβό».

«Φαντάζεστε όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό στο facebook και στο twitter και παντού; Να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους σε δικαστήρια επειδή δέχτηκαν να συμβουλεύσουν μια κυβέρνηση και ένα κράτος πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία; Θα το βρίσκατε σωστό; Απορώ πως γίνεται αυτή η συζήτηση, το θεωρώ αυτονόητο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί η κυβέρνηση εκτιμά πως: «τώρα η πανδημία είναι στη λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και δεν πρέπει να τους κυνηγάνε διάφοροι γιατί είχαν την Α ή τη Β γνώμη σε μια συνεδρίαση».

«Όσο περνάει η πανδημία υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια και αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο έναντι επιστημόνων που έλαβαν το κεφάλι τους στον ντορβά. Ήταν απαραίτητο να γίνει και θα ήταν ντροπή μας να μην το κάναμε» επεσήμανε ακόμη.

Εξήγησε επίσης πως οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορεί να ψηφίζουν σε μια επιτροπή υπό τον φόβο πως αύριο θα είναι στα δικαστήρια, καθώς μια τέτοια συνθήκη επηρεάζει την κρίση τους και μπορεί να έχουν προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν υποχρέωσε ποτέ κανέναν επιστήμονα να ψηφίσει κάτι άλλο από αυτό που πιστεύει, ενώ αναγνώρισε πως πολλές αποφάσεις δεν ήταν ομόφωνες.

igata.gr

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.