Παλαιό Ημερολόγιο :
10/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
23/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Επίσημα εγκεκριμένο από την ΕΕ: Τέσσερα είδη εντόμων επεξεργάζονται στο φαγητό σας

Οι πολίτες της ΕΕ που δεν θέλουν να τρώνε άθελά τους έντομα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει τέσσερα είδη εντόμων σε διάφορες μορφές ως «βρώσιμα έντομα».

Η πιο πρόσφατη έγκριση χρονολογείται από τις 5 Ιανουαρίου: Μετά από σκουλήκια γεύματος, ακρίδες και γρύλους, το σκαθάρι μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε τρόφιμα όπως ψωμί, σούπες, ζυμαρικά, σνακ, φυστικοβούτυρο και προϊόντα σοκολάτας, αναφέρει η Free West Media.

Το αλευροσκουλήκι έλαβε την πρώτη έγκριση για το λεγόμενο «βρώσιμο έντομο» τον Ιούνιο του 2021: ο εκτελεστικός κανονισμός 2021/822 της Επιτροπής της ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση στην αγορά αποξηραμένων προνυμφών Tenebrio molitor (σκαθάρι αλευριού) ως «νέο τρόφιμο».

Ο όμιλος SAS EAP από τη Γαλλία υπέβαλε την αίτηση και επιτρέπεται να εμπορεύεται το αλευροσκουλήκι στην Ένωση. Μπορεί να πωληθεί μόνο του ή με μέγιστη περιεκτικότητα 10 γραμμαρίων σε προϊόντα πρωτεΐνης, μπισκότα, σε πιάτα με βάση τα όσπρια και ζυμαρικά.

Εάν χρησιμοποιούνται έντομα, η συσκευασία του τροφίμου πρέπει να υποδεικνύει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με γνωστές αλλεργίες στα μαλάκια και στα υποπροϊόντα.

Τον Νοέμβριο του 2021, το δεύτερο «βρώσιμο έντομο» εγκρίθηκε με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2021/1975: Το «Fair Insects BV» από την Ολλανδία και έκτοτε επιτρέπεται να εμπορεύεται κατεψυγμένο, αποξηραμένο και κονιοποιημένο Locusta migratoria (μεταναστευτικές ακρίδες) στην ΕΕ.

Ανάλογα με τη μορφή επεξεργασίας, οι ακρίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε διαφορετικές μέγιστες ποσότητες σε προϊόντα όπως τα επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας. Πιάτα με βάση τα όσπρια και προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά, υποκατάστατα κρέατος, σούπες και συμπυκνώματα σούπας, όσπρια και λαχανικά σε κονσέρβες/κατσαρόλες, σαλάτες, ποτά τύπου μπύρας, μείγματα αλκοολούχων ποτών, προϊόντα σοκολάτας, κατεψυγμένα προϊόντα με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλαντικά.

Από το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ο σπιτικός γρύλος το Acheta domesticus έχει επιτραπεί σε διάφορες μορφές επεξεργασίας. Ο εκτελεστικός κανονισμός 2022/188 επιτρέπει τη χρήση σε κατεψυγμένη, αποξηραμένη και σκόνη. Το αίτημα ήρθε και πάλι από την “Fair Insects BV”. Ο σπιτικός γρύλος, όπως και οι ακρίδες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια τρόφιμα.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.