Παλαιό Ημερολόγιο :
15/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
28/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Φρενοβλαβοποίηση (gaslighting) και Εκκλησία

Η νούμερο ένα λέξη στις αναζητήσεις για το 2022 και πως συνδέονται…

Ο εκδότης του λεξικού των ΗΠΑ Merriam-Webster ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πως η λέξη της χρονιάς για το 2022 είναι το “gaslighting” — ή όπως την ορίζει η Merriam-Webster, “η πράξη ή η πρακτική της κατάφωρης παραπλάνησης κάποιου, ειδικά για δικό του όφελος”. Για το 2021 η αντίστοιχη λέξη που ήταν πρώτη στις αναζητήσεις ήταν η λέξη “vaccine” (εμβόλιο) και το 2020 η λέξη “pandemic” (πανδημία). 

«Gaslighting» είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιας/-ου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης της/του. Ο όρος προέρχεται από το βρετανικό θεατρικό έργο «Gas Light» του Patrick Hamilton το 1938, όπου άπιστος σύζυγος προσπαθεί μέσα από διάφορες τεχνικές να τρελάνει τη σύζυγό του που τον έπιασε να την απατά, προκειμένου να αμφισβητήσει η ίδια τη λογική της.  Ώστε το gaslighting συνιστά ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του.    

Παραδείγματα

Στο gaslighting χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές χειραγώγησης όπως:

  • Η άρνηση της πραγματικότητας, όπου ο δράστης προσποιείται πως δεν θυμάται κάτι που έκανε ή είπε ή πως έγιναν πραγματικά κάποια γεγονότα.

«Εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο, από το μυαλό σου το έβγαλες».

«Πότε έγινε αυτό; Τα φαντάζεσαι όλα».

«Μάλλον δεν τα θυμάσαι καλά ούτε και σε αυτήν την περίπτωση»

  • Η υποβάθμιση ενός θέματος, με σκοπό να πιστέψει το θύμα πως οι σκέψεις, τα όρια και οι απόψεις του δεν έχουν τόση σημασία.

«Θα αφήσεις αυτό το ασήμαντο πράγμα να χαλάσει τη σχέση μας;»

«Παραείσαι ευαίσθητος/η…»

  • Η έλλειψη κατανόησης και συνεννόησης. Ο δράστης αρνείται να συζητήσει, να ακούσει τα συναισθήματα του θύματος, αλλά και να μοιραστεί τα δικά του.

«Δεν μπορώ να συζητήσω πάλι τα ίδια και τα ίδια».

  • Η αλλαγή του θέματος συζήτησης με στόχο τον έλεγχο της κατάστασης, με φράσεις όπως:

«Πώς σου ήρθε πάλι αυτή η τρελή ιδέα, δεν έχει καμία σχέση αυτό»

«Αρκετά, δεν θα το συζητήσουμε άλλο, το κάνεις επίτηδες»

Gaslighting ή φρενοβλαβοποίηση

Μία επιτυχή μετάφραση του όρου gaslighting πρότεινε ο τέως καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Βαθιώτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή, είναι ο όρος φρενοβλαβοποίηση. Αυτός που μετέρχεται τις πρακτικές αυτές λέγεται φρενοβλαβοποιητής. 

Η φρενοβλαβοποίηση δεν περιορίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά μπορεί να εντοπιστεί και στη σχέση μεταξύ εξουσιαζόντων και εξουσιαζομένων . Σύμφωνα με τον κ. Βαθιώτη: “Ο φρενοβλαβοποιητής, προσπαθεί να επιβληθεί συντριπτικά πάνω στον χειραγωγούμενο, μετατρέποντάς τον σε ένα άβουλο όν. Άρα ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εν τέλει πολυμορφική δικτατορία θα έχει τους νομικούς, τους γιατρούς, τους κληρικούς, σε ένα κοινό μέτωπο, που θα προσβάλλει την κοινή λογική του πολίτη”.

Φρενοβλαβοποίηση και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η εκτενής αναφορά στο φαινόμενο του gaslighting ή της φρενοβλαβοποίησης κρίθηκε απαραίτητη για την κατανόηση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου σε αυτή την διαδικασία χειραγώγησης. Η αφορμή δόθηκε από  ομιλία που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διαθρησκευτικής Συναντήσεως «Engaging Faith Communities: G20 Agendas and Beyond» που διοργανώνουν στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από κοινού δύο παγκοσμιοποιητικοί οργανισμοί. Το G20 Interfaith Forum Association και το Interfaith Alliance for Safer Communities. Στο επίκεντρο της ομιλίας του Οικ. Πατριάρχη τέθηκαν τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής και οι θρησκευτικές και κοινωνικές τους διαστάσεις. Ο κ. Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων:

“Το περιβάλλον δεν είναι μόνο πολιτικό ή τεχνολογικό ζήτημα. είναι, όπως έχουμε καταλάβει, ένα πρωτίστως θρησκευτικό και πνευματικό πρόβλημα. Δυστυχώς, ο πόλεμος, οι ένοπλες συγκρούσεις, η φτώχεια, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική αλλαγή έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους(..) 

Ο Πάπας Παύλος VI δήλωσε ότι «η ανάπτυξη είναι το νέο όνομα της ειρήνης». Αγκαλιάζουμε αυτή τη σοφία επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να είναι το νέο όνομα της ειρήνης”(..)

“Επιβεβαιώνουμε την ηθική υποχρέωση να καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες και ότι μια τέτοια υποχρέωση εκτείνεται και στις χώρες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση εχθροπραξιών και περιβαλλοντικών καταστροφών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν αρχικά(..)”. 

Δυστυχώς πίσω από την κατά τον Οικ. Πατριάρχη ηθική μας υποχρέωση να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες κρύβεται μια αντίστροφη πραγματικότητα και, κυρίως, πρόθεση χειραγώγησής μας να αποδεχθούμε αυτή την μη πραγματική “πραγματικότητα”. Τί εστί περιβαλλοντικό πρόβλημα και τί εστί μεταναστευτικό πρόβλημα και ποιά η συμπλοκή τους με την νεοταξική ατζέντα και την πανδημία μας το αποκαλύπτουν τα παρακάτω δημοσιεύματα και στατιστικά στοιχεία:

  • Σύμφωνα με την ανάλυση του Wesley J. Smith: “…Η παγκόσμια συνεργασία με τους πανδημικούς περιορισμούς απελευθέρωσε την επιθυμία της άρχουσας τάξης να θεσπίσει μια υπερ-τεχνοκρατική επικυριαρχία. Όπως εξήγησε ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ, WEF), σε μια στήλη του Ιουνίου, η «καλή πλευρά» της πανδημίας ήταν ότι έδειξε «πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας». Για να ενθαρρύνει ακόμη μεγαλύτερη διεθνή υποταγή, το WEF ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία Μεγάλης Επαναφοράς (Great Reset)» με τον μετριοπαθή στόχο (έγραψε σαρκαστικά) της καθολικής «αναβάθμισης όλων των πτυχών των κοινωνιών και των οικονομιών μας, από την εκπαίδευση έως τις κοινωνικές συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας» με «κάθε κλάδο, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως την τεχνολογία, μεταμορφωμένο.»  Ας την ονομάσουμε Νέα Τάξη Πραγμάτων της Μεγάλης Επαναφοράς. Ο απώτερος στόχος της; Να εφαρμόσει στρατηγικές ελέγχου της συμπεριφοράς κατά της πανδημίας στο όνομα της διάσωσης του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Θυμάστε τους απαίσιους περιορισμούς για τον ιό; Σίγουρα, αύξησαν την κοινωνική απομόνωση, τις ιδέες αυτοκτονίας και τον εθισμό στα οπιοειδή, για να μην αναφέρουμε ότι προκαλούν οικονομική κατάρρευση. Τώρα επίκειται ατομικός έλεγχος και περιορισμοί με αφορμή το ενεργειακό μας αποτύπωμα:  «Οι οικονομολόγοι έχουν προσδιορίσει δύο μορφές τιμολόγησης άνθρακα ως ιδιαίτερα ευέλικτες και αποτελεσματικές: Συστήματα ελέγχου ποσότητας εκπομπών και τέλη ή φόρους άνθρακα, συνήθως με έσοδα που επιστρέφονται στο κοινό.” 

  • 22 Μαΐου 2007 Ο Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, περιέγραψε την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης: «Η άνευ προηγουμένου κατάρρευση του πληθυσμού της Ευρώπης και η επιταχυνόμενη γήρανσή της έρχονται σε αντίθεση με την πολύ ταχεία αύξηση του πληθυσμού στη νότια και ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ οξείες ανισορροπίες! […] Η μετανάστευση χωρίς προφύλαξη κινδυνεύει να διαλύσει τις δυτικές κοινωνίες προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα (πολιτιστικό σοκ, νεο-αποικιακές δομές, ανεργία κ.λπ.)».

  • Το Πακιστάν θα γίνει ένα νέο καζάνι 403 εκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν όσο ο πληθυσμός ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (448 εκατομμύρια).

    Η Ανατολική Ευρώπη θα καταρρεύσει αποκτώντας μια τρομακτική εικόνα. Η Ρουμανία θα χάσει το 22% του πληθυσμού της, και θα ακολουθήσει η Μολδαβία (20%), η Λιθουανία (17%), η Κροατία (16%) και η Ουγγαρία (16%). Η Le Monde φωνάζει ότι σήμερα η κεντρική και ανατολική Ευρώπη «βρίσκονται αντιμέτωπες με την αγωνία της εξαφάνισης». 

  • Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι εντυπωσιακά: «Η Βουλγαρία, η οποία έφτασε από 9 εκατομμύρια κατοίκους τη δεκαετία του 1990 σε 6,8 εκατομμύρια το 2022, θα μπορούσε να έχει μόνο 5,2 εκατομμύρια το 2050. Η Σερβία είχε 8 εκατομμύρια κατοίκους με την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος. Αυτή τη στιγμή έχει 7,2 εκατομμύρια και μπορεί να μειωθεί σε 5,8 εκατομμύρια σε τριάντα χρόνια. Την ίδια περίοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πληθυσμός της Λιθουανίας να πέσει κατακόρυφα από 3,8 εκατομμύρια σε 2,2 εκατομμύρια, ενώ της Λετονίας από 2,7 εκατομμύρια σε 1,4 εκατομμύρια».

  • Η Γερμανία όπως την ξέρουμε εξαφανίζεται, σύμφωνα με το Die Zeit: «22 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, είναι από άλλη χώρα ή έχουν γονείς γεννημένους εκτός Γερμανίας». Ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας Ούβε Τέλκαμπ επέκρινε επίσης τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του: «Παρόλο που σέβομαι τους άλλους πολιτισμούς, θα ήθελα να διατηρήσω τον δικό μου. Δεν θέλω να γίνω σαν τη Φρανκφούρτη», είπε στη Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενος στη γερμανική πόλη, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αποτελείται πλέον από γηγενείς Γερμανούς. Στη Φρανκφούρτη, την πρώτη γερμανική πόλη όπου οι Γερμανοί έγιναν μειονότητα, το 15% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής.

  • Η Ρωσία είναι το πιο προφανές παράδειγμα: είναι η μεγαλύτερη χώρα στη γη, είναι γεμάτη φυσικούς πόρους, ωστόσο πεθαίνει: ο πληθυσμός της μειώνεται καταστροφικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Ρωσίας όταν η χώρα του θα έχει χάσει περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους και το ένα τρίτο έως το μισό από αυτούς που θα απομείνουν θα είναι μουσουλμάνοι. 

  • Ο Νορβηγός ιμάμης Μουλά Κρεκάρ δήλωσε στην εφημερίδα Dagbladet.

«Δεν κατάφεραν να μας αλλάξουν. Εμείς θα τους αλλάξουμε. Κοιτάξτε την ανάπτυξη του πληθυσμού στην Ευρώπη, όπου ο αριθμός των μουσουλμάνων αυξάνεται σαν τα κουνούπια. Κάθε γυναίκα της Δύσης στην ΕΕ γεννάει, κατά μέσο όρο, 1,4 παιδιά. Κάθε μουσουλμάνα στις ίδιες χώρες γεννάει 3,5 παιδιά. Μέχρι το 2050, το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι μουσουλμάνοι. […] Ο τρόπος σκέψης μας στο Ισλάμ έρχεται σε αντίθεση με τον δυτικό τρόπο σκέψης. Σήμερα, ο τρόπος σκέψης μας φαίνεται να είναι πιο δυνατός από τον δικό τους…».

Συμπεράσματα

Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε για να ασκήσει κριτική στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο G20 Interfaith Forum Association και το Interfaith Alliance for Safer Communities με τίτλο «Engaging Faith Communities: G20 Agendas and Beyond», στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επειδή διαπιστώσαμε την συνεχιζόμενη εμμονή του για την επίλυση του περιβαλλοντικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Μόνο 

Στην πορεία της μικρής μας έρευνας διαπιστώσαμε εύκολα την κοινή ατζέντα του με τον νεοταξίτη Klaus Schwab και την παγκόσμια συμμορία του. Στο βωμό αυτών των “ύψιστων αγαθών” της νεοταξικής ατζέντας, της κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης, καταβαραθρώνει την Ορθόδοξη πίστη αφού καταπατά πλήθος Ιερών Κανόνων. Νομιμοποιεί αυταρχικά και αντισυνοδικά τον εαυτό του να συμπροσεύχεται με τον παναιρετικό Πάπα καθώς και με αιρετικούς, αλλόθρησκους και αλλοπίστους από όλο τον κόσμο, να απεργάζεται την ένωση με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. 

Μας θεωρεί κατά πρόσωπο ως “άλογα” πρόβατα της ποίμνης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και μέσω των φερεφώνων του μας κατηγορεί ως συνωμοσιολόγους,  ψεκασμένους, ρατσιστές, φονταμενταλιστές, κοινωνικά ανεύθυνους, δίχως αγάπη για το περιβάλλον και για τους πονεμένους μετανάστες. 

Για την Ορθοδοξία δε, μας θεωρεί παλιά μυαλά δίχως αγάπη, ουκ εν επιγνώσει ζηλωτές που φαντασιωνόμαστε πως είμαστε (αυτόκλητοι) σωτήρες της Ορθοδοξίας.    

Ο οικουμενικός Πατριάρχης δεν προσβάλει μόνο την κοινή λογική του πιστού λαού, προσβάλει την ίδια την πίστη μας στον Άγιο Τριαδικό Θεό, προσβάλει την Ορθοδοξία. 

Για αυτή την στάση του τα 31 χρόνια της Πατριαρχίας του, τα ιδρύματα προς τιμήν του ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, οι αναγορεύσεις του ως επίτιμου διδάκτορος είναι πλέον αμέτρητες, τα αφιερώματα στο έργο του συναγωνίζονται Χολιγουντιανές παραγωγές και τα συνέδρια προς τιμήν του (και των προκατόχων του μασόνων και μη φανερά οικουμενιστών Πατριαρχών) ξεπερνούν σε αριθμό, όλα τα θεολογικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες για τους Αγίους της Εκκλησίας και την Αγία Γραφή.

Στην ανάποδη αυτή πραγματικότητα που ζούμε μάθαμε αναγκαστικά και έναν ψυχολογικό όρο, το gaslighting ή φρενοβλαβοποίηση, που εκτιμούμε πως θα βοηθήσει τον πιστό λαό να κατανοήσει ευκολότερα τις μεθόδους χειραγώγησης που χρησιμοποιεί η εξουσία στην πολιτική και στην Εκκλησία.            

Φρενοβλαβοποίηση και αίρεση στην Ορθοδοξία

Ενδεικτικές δηλώσεις Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

«Διά της τακτικής ταύτης δεν προδίδομεν την Ορθοδοξίαν, ως κατηγορούμεθα, ούτε υποστηρίζομεν οικουμενιστικάς αντιλήψεις, αλλά κηρύσσομεν προς τους ετεροδόξους και προς πάντας την Ορθόδοξον αλήθειαν» 2013

«Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία δεν υπηρέτησε ποτέ τον εθνικισμόν, αυτήν την αλλοτρίωσιν της συνειδήσεως της καθολικότητος της Εκκλησίας και την κατάργησιν της αρχής της συνοδικότητος εν αυτή» 2019

Ελέγχεται λοιπόν σφόδρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ως πνευματικός φρενοβλαβοποιητής (spiritual gaslighter), μόνο που οι ψυχολογικοί όροι είναι διευκολυντικοί στην κατανόηση μεθόδων και πρακτικών. 

Ο όρος που στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι τρομερότερος και θα έπρεπε να συγκλονίζει τον Οικουμενικό πατριάρχη και τους συν αυτώ, είναι ο όρος αίρεση – αιρετικός. Όταν δε ο Οικουμενισμός συνιστά παναίρεση τότε η κατηγορία είναι βαρύτατη. 

Και ενώ οι ψυχολόγοι παιδεύονται να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της φρενοβλαβοποίησης, οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν παραδώσει το “φάρμακο” της Ιεροκανονικής Αποτείχισης από αιρετίζοντες Επισκόπους εντός της Εκκλησίας.    

Υ.Γ. Το θεατρικό έργο “Gaslight” ανεβαίνει από 6/12 στο θέατρο Βαφείο (Αγίου Όρους 16 &, Λεωφ. Κωνσταντινουπολεως 115, Αθήνα). 

Στο σημερινό μας άρθρο πιάσαμε την οδό της “Κωνσταντινουπόλεως” σε επόμενο άρθρο μας θα προεκτείνουμε και στην οδό “Αγίου Όρους” τις ευθύνες φρενοβλαβοποίησης του πιστού λαού που το βαρύνουν.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.