Παλαιό Ημερολόγιο :
16/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ο Αθανάσιος Λεμεσού για το Ουκρανικό αυτοκέφαλο και τη στάση που θα κρατήσει αν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος

“Στην Ιερά Σύνοδο δε διαχειρίζεστε το περβόλι του πατέρα σας. Να κάνετε τα στραβά μάτια, όταν σας κλέβει κανένα μανταρίνι το παιδί του γείτονα”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η αγαπημένη μας Κύπρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια μοναδική σε όλη την Ορθοδοξία προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του επόμενου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου. Η Κύπρος είναι η μόνη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της οποίας ο προκαθήμενος εκλέγεται με τη συμμετοχή και του λαού.

Ήδη οι υποψήφιοι μητροπολίτες, σε συνεντεύξεις για την προώθηση των υποψηφιοτήτων τους, έδωσαν το στίγμα τους για το πώς θα διαχειριστούν την επαύριο της εκλογής τους τα φλέγοντα ζητήματα της Εκκλησίας της Κύπρου. Εμείς θα εστιάσουμε στις απόψεις των υποψηφίων για το μόνο θέμα στο οποίο η στάση της Κυπριακής Εκκλησίας έχει διορθόδοξες προεκτάσεις και δεν είναι άλλο από το ψευδοουκρανικό Αυτοκέφαλο. 

Ο επικρατέστερος βάσει των προβλέψεων υποψήφιος για το τριπρόσωπο, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, έδωσε συνέντευξη στο κανάλι Βεργίνα της Κύπρου. Από την ωριαία συνέντευξη παραθέτουμε την απάντησή του στο καυτό θέμα του Ουκρανικού ψευδοαυτοκέφαλου, την οποία ακολούθως θα σχολιάσουμε:  

Η συνέντευξη

Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε αυτό το οποίο τα τελευταία χρόνια έφερε μία νέα κρίση μέσα στην Εκκλησία της Κύπρου και αφορά το Ουκρανικό και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί όσον αφορά τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αν θα γινόταν μνημόνευση, αν δεν θα γινόταν μνημόνευση. Τα είχαμε ζήσει και αυτά. Ποια είναι η θέση σας, Πανιερότατε, θα συνεχίσετε τον δρόμο τον οποίο χάραξε η Ιερά Σύνοδος μέσα από αυτές τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή έχετε κάτι άλλο κατά νου, αν εκλεγείτε Αρχιεπίσκοπος; 

Αθανάσιος: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας ομοφώνως, συμφωνούντος του Αρχιεπισκόπου, – και μάλιστα ο ίδιος είπε αυτό το πράγμα – αποφασίσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν γέφυρα κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Ρωσικού Πατριαρχείου. Και είπαμε θα μείνουμε ουδέτεροι σε αυτό το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος θα αναλάμβανε να κάνει επαφές να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση. Γιατί η Εκκλησία είναι Μία, δεν είναι Εκκλησία Ρωσική και Ελληνική. Η Εκκλησία του Χριστού είναι Μία. Ξαφνικά ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος,  όπως είναι ο χαρακτήρας του τέτοιος, χωρίς να ενημερώσει καν την Σύνοδο, χωρίς να μας ρωτήσει, εμνημόνευσε ξαφνικά τον Επιφάνιο στην χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης. Και εγώ αντέδρασα σε αυτή την κίνηση, όχι γιατί μνημόνευσε τον Επιφάνιο, αλλά διότι αθέτησε την εντολή της Ιεράς Συνόδου, που η εντολή της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη της και για τον Αρχιεπίσκοπο. Μετά, όταν είδα ότι η Ι.Σ, φερομένη σωστά κατά την γνώμη μου, εκάλυψε τον Αρχιεπίσκοπο και είπε “εντάξει το έκαμε που το έκαμε, δεν ήταν καλά που έγινε, αλλά το έκαμε ο Αρχιεπίσκοπος, δεν μπορούμε τώρα να διαφωνούμε. Ας προχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος όπως αποφάσισε”. Εγώ το απεδέχθηκα αυτό το πράγμα και συλλειτούργησα με τον Αρχιεπίσκοπο στην πρώτη ευκαιρία που είχα, στην ονομαστική του εορτή, και κατακρίθηκα για αυτό. Και είχα άριστη σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο. Θέλω να πω ότι η Ι.Σ. είναι αυτή που καθορίζει την πολιτική, την διαχείριση κάποιων εκκλησιαστικών θεμάτων.

Δημοσιογράφος: Άρα, αν εκλεγείτε αύριο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεχίσετε από εκεί που είχε μείνει η Ι.Σ. με την ομόφωνη απόφαση, δηλαδή να είναι ουδέτερη η Εκκλησία της Κύπρου σε αυτό το θέμα; 

Αθανάσιος: Κοιτάξτε η Ι.Σ ήταν πλειοψηφία εκ των υστέρων, ετάχθη με το μέρος του Αρχιεπισκόπου στην μνημόνευση του Επιφάνιου. Ασφαλώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος οφείλει να κάνει υπακοή στη Σύνοδο την τελευταία. 

Δημοσιογράφος: Συνεχίζουμε δηλαδή, θα μνημονεύουμε τον μητροπολίτη Επιφάνιο;

Αθανάσιος: Μέχρι νεωτέρας αποφάσεως πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την απόφαση.

Δημοσιογράφος: Αν κάποιοι συνοδικοί θέλουν να επαναφέρουν το θέμα στην Σύνοδο για να το συζητήσετε θα μπείτε σε αυτή την διαδικασία; 

Αθανάσιος: Η Ι.Σ. είναι ευέλικτη να αναθεωρήσει κάποιες αποφάσεις, να ξανασκεφτεί τα θέματα. Εκείνο που μας διακατέχει δεν είναι να πάμε υπέρ ή κατά κάποιου, αλλά να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση, να επανέλθει η ειρήνη και η ομόνοια στην Εκκλησία μας την Ορθόδοξο… Διαισθάνομαι ότι όλοι οι προκαθήμενοι θέλουν να ξεπεραστεί. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που τον είδα τελευταία στην Κωνσταντινούπολη που πήγα, με πολύ πόνο και με πολλή αγάπη μας μίλησε για το θέμα αυτό. Διαισθάνομαι ότι επιθυμεί πάρα πολύ την επούλωση του σχίσματος.

Σχολιασμός

Η αφέλεια με την οποία ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος περιγράφει την όλη περιπέτεια της κυπριακής παλινωδίας στο Ουκρανικό είναι καταπληκτική. Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, το ύψιστο διοικητικό όργανο που διοικεί την Εκκλησία της Κύπρου, αποφάσισε να μην μνημονεύσει τον Επιφάνιο Ουκρανίας με σκοπό την ειρήνευση στο σώμα της Καθολικής Εκκλησίας. Και καλώς έκανε. Όλα όμως άλλαξαν, και η στάση και οι σκοποί και οι δικαιολογίες, όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε τον Επιφάνιο. Αντί η Ιερά Σύνοδος να ελέγξει τον Αρχιεπίσκοπο, τον δικαιολόγησε και σύρθηκε στη μνημόνευση του σχισματικού Επιφανίου γιατί, όπως λέει ο Μητροπολίτης Λεμεσού “εντάξει το έκαμε που το έκαμε, δεν ήταν καλά που έγινε, αλλά το έκαμε ο Αρχιεπίσκοπος, δεν μπορούμε τώρα να διαφωνούμε. Ας προχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος όπως αποφάσισε”.

Πάει και η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, πάει και η ειρήνευση της Εκκλησίας, πάει και ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου κτλ, κτλ, γιατί “το έκαμε ο Αρχιεπίσκοπος και δεν μπορούμε τώρα να διαφωνούμε”!!!

Όμως, Άγιε Λεμεσού και λοιποί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, στην Ιερά Σύνοδο δεν διαχειρίζεστε το περβόλι του πατέρα σας, να κάνετε τα στραβά μάτια, όταν σας κλέβει κανένα μανταρίνι το παιδί του γείτονα. Διαχειρίζεστε αλλότρια περιουσία, την Εκκλησία του Χριστού, και όχι δική σας. Η δικαιολογία που προβάλλεται, ότι “δεν μπορούμε να διαφωνούμε με τον Αρχιεπίσκοπο”, δεν στέκει ούτε για το Διοικητικό Συμβούλιο του τελευταίου σωματείου.

Και παρά τον εξευτελισμό της Ιεράς Συνόδου, ερωτηθείς αν θα μνημονεύει τον Επιφάνιο ο Μητρ. Αθανάσιος απάντησε θετικά, επικαλούμενος την τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου, καθόσον “….η Ι.Σ. είναι αυτή που καθορίζει την πολιτική, τη διαχείριση κάποιων εκκλησιαστικών θεμάτων”. Δηλαδή, όταν μας βολεύει βάζουμε μπροστά την Ιερά Σύνοδο και όταν δεν μας βολεύει, βάζουμε μπροστά τον Αρχιεπίσκοπο! 

Τα παραπάνω δεν αφορούν κυρίως στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Λεμεσού. Και φυσικά δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως θα φανεί από τον σχολιασμό και των υπολοίπων συνεντεύξεων, ουδείς εκ των Κυπρίων Επισκόπων, και δη των υποψηφίων  για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, δεν ξεχώρισε στο θέμα αυτό. 

Αυτό που έγινε στην Κύπρο με το Ουκρανικό δεν είναι ούτε πρωτοφανές ούτε πρωτάκουστο. Στα καθ’ ημάς στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προσήλθε με την δεσμευτική εντολή της Ιεράς Συνόδου για την διόρθωση συγκεκριμένων προβληματικών χωρίων των προσυνοδικών κειμένων. 

Αντί όμως η Ελληνική αντιπροσωπεία να εμείνει στις θέσεις της, άπαντες οι επίσκοποι αποδέχτηκαν τις αιρετικές αποφάσεις της ψευδοσυνόδου και επέστρεψαν από την Κρήτη με τα άσπρα πανιά της νίκης. Ουδείς τους έλεγξε. Η δικαιολογία φυσικά ήταν η ίδια, “ο γέγονε, γέγονε” και “δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο”. 

Ας είναι… Μπήκε ο Δεκέμβρης και έρχεται ο Γενάρης. Θα εορτάσουμε  Νικολάους, Βασιλείους, Γρηγορίους, Χρυσοστόμους, Κυρίλλους, Αθανασίους, Σπυρίδωνες. Ευτυχώς αυτοί δεν είπαν “ό γέγονε, γέγονε” και  “δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο Βασιλιά, κόντρα στον Πατριάρχη.” Ευτυχώς!

Έπεται συνέχεια με τις θέσεις και των υπολοίπων υποψηφίων Μητροπολιτών. 

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.