Παλαιό Ημερολόγιο :
06/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
19/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Απάντηση στις σημερινές νέες κατηγορίες των διωκτων μας

Ιερά γνήσια Μονή Εσφιγµένου 

Απάντηση στις σημερινές νέες κατηγορίες των διωκτων μας

Εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί! (Ματθ. ΙΒ΄-34)

Ήταν αναμενόμενο. Μετά την παταγώδη αποτυχία των διωκτών μας να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα μέσα στο Περιβόλι της Παναγίας, λογικό ήταν να μεθοδευτούν τρόπους και αφορμές, μήπως αυτό γίνει επιτευκτό. 

Όλο το πανελλήνιο, καθώς και μεγάλος αριθμός Ελλήνων του εξωτερικού, έγιναν μάρτυρες της πρόσφατης και πρωτοφανούς στα χρονικά του Αγίου Όρους λεηλασίας των ελαιοκάρπων μας από τους ψευδοεσφιγμενίτες. Καθ΄ όλες τις εβδομάδες της κλοπής, οι πατέρες με ολόθερμες δεήσεις προς την Κυρία Θεοτόκο, προσεύχονταν να μας δώσει η Μεγαλόχαρη δύναμη, υπομονή και καρτερικότητα προκειμένου να αντέξουμε την πρόκληση και τον πειρασμό. Παρηγοριά μάς έδινε το γεγονός ότι στην εκκλησία μας υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα αληθινών δούλων του Θεού, οι οποίοι για την πίστη τους υπέμειναν τα πάντα, ακόμα και θάνατο ατιμωτικό. Αυτό μας έδινε δύναμη, διότι σκεφτόμασταν, πως αν οι αληθινοί δούλοι του Θεού υπέμειναν τόσα βάσανα, δεν οφείλουμε κι εμείς οι αμαρτωλοί να υπομείνουμε άδικα την στέρηση της τροφής μας για την αγάπη Του; Αυτός ο θεοφιλής λογισμός, μας χάριζε υπομονή. 

Και η Κυρία Θεοτόκος μάς βοήθησε. Δεν είναι προσωπική μας μόνο η άποψη. Σύμφωνα και με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος είχε ενημέρωση από την Αστυνομική Διοίκηση του Αγίου Όρους, ενημέρωση η οποία έγινε γνωστή και σε όλη την Αθωνική Πολιτεία, η συμπεριφορά των πατέρων της μονής μας ήταν «υποδειγματική» όπως χαρακτηρίστηκε, αρμόζουσα σε μοναχούς οι οποίοι υπηρετούν τον Θεό και τα ιδανικά του μοναχικού σχήματος. 

Η δυσαρέσκεια των διωκτών μας ήταν φανερή. Είχαν καλέσει ακόμα και τον δικηγόρο τους, προκειμένου να ήταν παρόν στην παγίδα που υποτίθεται ότι θα πέφταμε, να απαντούσαμε δηλαδή στην αδικία, με πράξεις βίας και αισχύνης. Όμως διαψεύσθηκαν. Απογοητεύτηκαν. Προβληματίστηκαν. Και μέσα στην απογοήτευσή τους ήρθε η λύση. Συκοφαντία και προβοκάτσια! Ξαφνικά λοιπόν, κατηγορούμαστε για σωρεία νέων ποινικών αδικημάτων, ότι είμαστε είτε οι ηθικοί αυτουργοί, είτε οι δράστες (δεν μας το έχουν διευκρινίσει ακόμα αυτό), για δήθεν συμμετοχή μας σε πράξεις βίας εντός του Αγίου Όρους και εκτός αυτού! (Καθώς φαίνεται, τώρα αρχίσαμε να… επεκτείνουμε την «δράση» μας και εκτός του Άθωνος. Σε λίγο ίσως φτάσουμε και σε άλλη Ήπειρο, ποιος ξέρει τί μπορεί να σκαρφιστεί η παράνοια κάποιων!)

Θεωρούμε ντροπή να ασχοληθούμε με τις λάσπες τους. Δεν υποβιβαζόμαστε στο επίπεδό τους. Αν κάποιοι επιδιώκουν με προβοκάτσιες να δημιουργήσουν το άλλοθι το οποίο χρειάζεται η γεμάτη «αγάπη» και «φιλαδέλφια» καρδιά τους για να μας εκδικηθούν για την μακροθυμία μας, εμείς θα απαντήσουμε με συγχωρητικότητα και μεγαλοψυχία. Την πάσαν ελπίδα μας αποθέτουμε στον Ακοίμητο Οφθαλμό ο οποίος τα Πανθ΄Ορά και την Παναγία Μητέρα Του. Εμείς απλά, αναμένουμε την μετάνοια και την επιστροφή τους καθώς και την επέμβαση της Θείας Δικαιοσύνης.  

Μας προξενεί πάντως ιδιαίτερη λύπη, η απραγία και η παθητικότητα της Ιεράς Κοινότητος απέναντι στο διωγμό μας. Αγαπητοί Πατέρες και αντιπρόσωποι των 19 Ιερών Μονών και σε προηγούμενη επιστολή μας, σας είχαμε προειδοποιήσει ότι οι διώκτες μας, αποτελούν την σύγχρονη μάστιγα του Αγίου Όρους. Τα δρώμενά τους προκαλούν αναστάτωση στην Αθωνική Πολιτεία, υποδαυλίζουν την διχόνοια και την φιλονικία, ενώ αντιθέτως συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της ειρήνης και της γαλήνης, στοιχείων τόσο ζωτικής σημασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν οι μοναχοί απρόσκοπτα να προσεύχονται για την σωτηρία του κόσμου και των δικών τους ψυχών. Ήρθαμε στο Άγιον Όρος για να υπηρετήσουμε τον Θεό και την Κυρία Θεοτόκο, και όχι για να βιώνουμε την κακότητα των διωκτών μας ή να ζούμε εφιαλτικές καταστάσεις, τις οποίες η ιστορική κάλαμος καταγράφει μόνο σε περιπτώσεις διωγμών ορθοδόξων από αλλόπιστους! 

Έλεος πιά! Απαλλάξτε την Αγιορείτικη Πολιτεία, από την προκλητικότητα, τις έριδες, τις ίντριγκες και κάθε άλλο πειρασμό, τα οποία μηχανορραφούν οι Νέοι Νέρωνες! Απομακρύνετέ τους από τα ευλογημένα αυτά χώματα τα οποία πάτησαν οι Άγιοι Προπάτορές μας καθώς και από τα αγιασμένα εδάφη της Ιεράς Μονής μας και τότε θα επιστρέψει η γαλήνη, η ηρεμία και η ειρήνη στην Αθωνική Χερσόνησο. 

Ευχόμαστε η Κυρία Θεοτόκος να μας σκεπάζει όλους και να μας χαρίζει υπομονή μέχρι τέλους. 

 

             Ευχέτης προς Κύριον,

Ο Κ Α Θ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Ο Σ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

+ Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος και οι συν εν εμοί εν Χριστώ Αδελφοί

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.