Παλαιό Ημερολόγιο :
06/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
19/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ταχινόπιτες Κυπριακές

Ταχινόπιτες Κυπριακές

Συστατικά

Υλικά για τη ζύμη:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι τριμμένο
1 ½ - 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση:
450 γραμμάρια ταχίνι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό λίγο – λίγο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ρίχνουμε στο μίξερ το ταχίνι με τη καστανή ζάχαρη και το μέλι και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε μέχρι να γίνει να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη κανέλα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 16 – 18 κομμάτια. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι.
Ανοίγουμε το κορδόνι με ένα πλάστη σε μακρόστενο φύλλο με πλάτος περίπου 10 εκατοστά και το αλείφουμε με 2-3 κουταλιές σούπας γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό, κατά μήκος και το στρίβουμε. Παίρνουμε τις δύο άκρες του και τυλίγοντας αντίθετα και προς τα μέσα, (όπως φτιάχνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια), και του δίνουμε σχήμα S.
Διπλώνουμε τις άκρες τη μία πάνω στην άλλη έτσι ώστε να γίνει μία στρογγυλή πίτα και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε πιο λεπτή.
Δεν μας πειράζει αν βγει λίγη γέμιση απέξω, είναι καλύτερα να είναι λεπτές γιατί θα φουσκώσουν.
Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε απόσταση μέσα σε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.