Παλαιό Ημερολόγιο :
10/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
23/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Αγαπητέ Πάπα: Δεν φτάνει το «ντροπή μας»! - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αγαπητέ Πάπα: Δεν φτάνει το «ντροπή μας»! - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Γιώργος Θεοχάρης

Πάπας Φραγκίσκος: «Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της».

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αυτά τόνισε πρόσφατα ο πάπας Φραγκίσκος, μετά την δημοσίευση της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία περί τις 216.000 παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα καθολικών κληρικών από το 1950.

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής», είπε ο πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους, ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ο πάπας κάλεσε ακόμη τους Γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

Ωστόσο η ανάληψη της ευθύνης και οι συχνές-πυκνές δηλώσεις αυτογνωσίας δεν είναι αρκετές για την θεραπεία του κακού στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.

Τέτοιου είδους αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και δεν επιλύεται με περιστασιακά μέτρα ούτε με φραστικές αποστροφές.

Θα πρέπει η καθολική ηγεσία και ο πάπας προσωπικά να κάνουν το βήμα παραπάνω, να ακολουθήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, την μόνη αληθινή Εκκλησία του Χριστού, και να επιτρέψουν τις χειροτονίες εγγάμων ιερέων, ώστε να μειωθούν τα σκάνδαλα, που συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες συνταράσσουν συθέμελα τον θεσμό της καθολικής εκκλησίας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα λυθεί αυτόματα το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ακόμη βαθύτερα αίτια, με πρώτο φυσικά την εδὠ και χίλια χρόνια απομάκρυνση των Καθολικών από την αλήθεια, που είχε και άλλα σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα.

Διότι, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, ήθος και δόγμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η απομάκρυνση από το ένα έχει βαριές συνέπειες στο άλλο και αντίστροφα.

Για αυτό και ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είχε φτάσει να πει ότι καθένας που δεν ζει κατά Χριστόν είναι αιρετικός, θέλοντας να δείξει την αδιάσπαστη σύνδεση δόγματος και ήθους, πίστης και πράξης.

Έτσι λοιπόν η αλλοίωση των δογμάτων επέφερε στον καθολικισμό και αντίστχοιχη σοβαρή αλλοίωση του ήθους: απώλεια του μυστηριακού χαρακτήρα της εκκλησιαστικής ζωής, συρρίκνωση της άσκησης και εγκράτειας (π.χ. εξαφάνιση των νηστειών), ηθική άμβλυνση κ.ά.

Ωστόσο το άνοιγμα προς τους εγγάμους κληρικούς από την Καθολική Εκκλησία θα ήταν ένα πρώτο ουσιαστικό και θετικό βήμα.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.