Παλαιό Ημερολόγιο :
16/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

«Μείνε στάσιμος, μην κάνεις τίποτα»! Η νέα τάση που «απειλεί» και την Ελλάδα, vid

«Μείνε στάσιμος, μην κάνεις τίποτα»! Η νέα τάση που «απειλεί» και την Ελλάδα, vid

Ακούγονται παράλογα, αλλά συμβαίνουν στις μέρες μας...

Μια νέα τάση κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των νέων στην Κίνα, η οποία θυμίζει έντονα τα επιδόματα απραγίας που δίνονται στην Ελλάδα, καθώς η εργασία περνά σε δεύτερη μέρα, με αφορμή τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό.

 Η τάση ονομάζεται: «Μην κάνεις τίποτα στην ζωή και διατήρησε τον τρόπο ζωής σου στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο».

Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτό το φαινόμενο;

Όπως αναφέρουν κινεζικά ρεπορτάζ, μεταξύ των νέων της Κίνας στα 20 τους και στα 30 τους, ένα ρητό κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα και γίνεται τάση στα κοινωνικά μέσα.

Είναι το ”μείνε στάσιμος”. Ορισμένοι Κινέζοι πολίτες στο διαδίκτυο επίσης το αποκαλούν η προσέγγιση ”μην κάνεις τίποτα” ή “το κίνημα της ξάπλας”.

Ο όρος μεταφράζεται ως η μείωση των επιθυμιών κάποιου στο ελάχιστο: να μην δουλεύεις, να μην αγοράζεις ακίνητα, να μην πηγαίνεις για ψώνια, να μην παντρεύεσαι και να μην κάνεις παιδιά. Μόνο να διατηρείς τον  τρόπο ζωής σου στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Με δυό λόγια, άραξε και περίμενε να πεθάνεις.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Αξέχαστη παραμένει η αναφορά στην Ida Margrete Meier Auken και σε όσα δήλωσε το 2016, καθώς αυτά θα διέπουν την «κλιματική πολιτική», στην οποία μπήκε επισήμως η Ελλάδα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΔΩ): «Καλωσήρθατε στο 2030. Δεν έχω ιδιοκτησία, δεν έχω ιδιωτικότητα και η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη».

Η Auken είναι πολιτικός από την Δανία και μέλος του πολιτικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Folketing. Είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 2007 και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας από το 2011 έως το 2014.

Είχε δηλώσει λοιπόν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε μία ανάρτηση, η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει κατέβει.

Καλώς ήλθατε στο έτος 2030. Καλώς ήλθατε στην πόλη μου – ή θα έπρεπε να πω, “η πόλη μας”. Δεν έχω τίποτα. Δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν έχω σπίτι. Δεν έχω συσκευές ή ρούχα.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά για εμάς σε αυτήν την πόλη δεν είναι. Όλα όσα θεωρήσατε προϊόν, έχουν πλέον γίνει υπηρεσία. Έχουμε πρόσβαση στις μεταφορές, την διαμονή, το φαγητό και όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Ένα προς ένα όλα αυτά τα πράγματα έγιναν δωρεάν, οπότε καταλάβαμε πως δεν έχει νόημα να έχουμε πολλά.

Η πρώτη επικοινωνία έγινε ψηφιακή και δωρεάν σε όλους. Στην συνέχεια, όταν η καθαρή ενέργεια έγινε ελεύθερη, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται γρήγορα. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν δραματικά. Δεν είχε νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, γιατί θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τον εαυτό μας με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν ευκολότερες, γρηγορότερες και πιο βολικές από το αυτοκίνητο. Τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχαμε αποδεχτεί την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση από κινητήρες καύσης. Τι σκεφτόμασταν;

Μερικές φορές χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου όταν πηγαίνω να δω μερικούς από τους φίλους μου. Μου αρέσει η άσκηση και η διαδρομή. (…) Περπάτημα, ποδηλασία, μαγείρεμα, σχέδιο και καλλιέργεια φυτών. Είναι τέλειο το νόημα αυτών των δραστηριοτήτων και μας θυμίζει πώς ο πολιτισμός μας προέκυψε από μια στενή σχέση με την φύση.

Στην πόλη μας δεν πληρώνουμε κανένα ενοίκιο, επειδή κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν τον χρειαζόμαστε. Το σαλόνι μου χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν δεν είμαι εκεί.

Καμιά φορά, θα επιλέξω να μαγειρέψω μόνος μου. Είναι εύκολο – ο απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας παραδίδεται στην πόρτα μου μέσα σε λίγα λεπτά. Από την στιγμή που η μεταφορά έγινε δωρεάν, σταματήσαμε να βάζουμε όλα αυτά τα πράγματα στο σπίτι μας. Γιατί να διατηρούμε έναν πλάστη ζυμαρικών και μια μηχανή κρέπας στα ντουλάπια μας; Μπορούμε απλά να τα παραγγείλουμε όταν τα χρειαζόμαστε.

ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ;

Όταν τα προϊόντα μετατρέπονται σε υπηρεσίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα με σύντομη διάρκεια ζωής. Όλα είναι σχεδιασμένα για ανθεκτικότητα, δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωση. Τα υλικά ρέουν πιο γρήγορα στην οικονομία μας και μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα αρκετά εύκολα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται πολύ μακρινά, αφού χρησιμοποιούμε μόνο καθαρή ενέργεια και καθαρές μεθόδους παραγωγής. Ο αέρας είναι καθαρός, το νερό είναι καθαρό και κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης (σ.σ. No Human Zones) γιατί αποτελούν τέτοια αξία για την ευημερία μας. Στις πόλεις έχουμε άφθονο χώρο πρασίνου, φυτά και δέντρα παντού.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ)

Ψώνια; Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τι είναι αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, έχει μετατραπεί σε επιλογή πραγμάτων προς χρήση. Μερικές φορές βρίσκω αυτήν την διασκέδαση και μερικές φορές θέλω απλώς ο αλγόριθμος να το κάνει για μένα. Ξέρει την γεύση μου καλύτερα από ό, τι τώρα.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ανέλαβαν τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, ξαφνικά είχαμε χρόνο να φάμε καλά, να κοιμηθούμε καλά και να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους (σ.σ. καθισιό με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Η έννοια της ώρας αιχμής δεν έχει πλέον νόημα, καθώς η δουλειά που κάνουμε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

(…)

Μερικές φορές ενοχλούμαι από το γεγονός ότι δεν έχω πραγματική ιδιωτικότητα. Ξέρω ότι, κάπου, καταγράφονται όλα όσα κάνω, σκέφτομαι και ονειρεύομαι. Απλώς ελπίζω ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μου.

Συνολικά, είναι μια καλή ζωή. Πολύ καλύτερα από το μονοπάτι που βρισκόμασταν, όπου έγινε τόσο σαφές ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Υποφέραμε από όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν: ασθένειες του τρόπου ζωής, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πόλεις με πλήρη συμφόρηση, ρύπανση των υδάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική αναταραχή και ανεργία. Χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους προτού συνειδητοποιήσουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Δυστυχώς, με βάση τον κλιματικό νόμο, όλα αυτά δείχνουν ότι γίνουν πράξη στις μέρες μας! Είστε έτοιμοι να τα ζήσετε;;;

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.