Παλαιό Ημερολόγιο :
16/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Άγιος Θεράπων και Οι Συν Αυτώ Λοιποί Άγιοι


Άγιος Θεράπων

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.

Mάστιξι θνήσκων Δεσπότου του σου χάριν,
Eύνους θεράπων χρηματίζεις Θεράπων.

Βιογραφία

Ο Άγιος Θεράπων ήταν Ιερέας στην εκκλησία των Σάρδεων. Κατά τα παραγγέλματα του Αποστόλου Παύλου ήταν πράος, ειρηνικός, επιεικής, φιλόξενος, αφιλοχρήματος, διδακτικός, και έτρεμε μήπως από αμέλεια του χανόταν ή και στιγμιαία σκανδαλιζόταν έστω και μόνο μια ψυχή.

Όταν συνελήφθη, διατάχθηκε να αρνηθεί τον Ιησού. Αυτός μίλησε στον ειδωλολάτρη άρχοντα σαν ήρωας, επιθυμώντας να βαδίσει στο μαρτύριο και όχι να τ' αποφύγει. Ο έπαρχος Ουαλεριανός τον βασάνισε σκληρά, και τελικά τον αποκεφάλισε κοντά στον ποταμό Έρμο, όπου βρισκόταν η επισκοπή Σατάλων.

Άγιος Ευσεβιώτης

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.

Eυσεβιώτη προσδοκώντι τα στέφη,
Tο πυρπολούν πυρ ως Aερμών ην δρόσος.

Βιογραφία

Ο Άγιος Ευσεβιώτης (ή Ευβίοτος) μαρτύρησε δια πυρός.

Άγιος Αλύπιος

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.

Tον εις κεφαλήν γωνίας τιμών λίθον,
Λίθω κεφαλήν Aλύπιε συντρίβη.

Βιογραφία

Ο Άγιος Μάρτυς Αλύπιος τελειώθηκε, αφού του συνέτριψαν το κεφάλι του με ογκόλιθο.

Άγιος Ιούλιος ο Στρατηλάτης ο Μάρτυρας

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Ιουλιος ο Στρατηλατης ο Μαρτυρας (; - 297)

Βιογραφία
Ο Άγιος Μάρτυς Ιούλιος μαρτύρησε επί αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.) και Μαξιμιανού (285 - 305 μ.Χ.). Επειδή ήταν Χριστιανός, συνελήφθη το 297 μ.Χ. στο Δορύστολο, επαρχία της Κάτω Μοισίας και οδηγήθηκε ενώπιον του επάρχου Μαξίμου, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα, για να ζήσει. Ο στρατιώτης Ιουλιανός όμως με πνευματική ανδρεία ομολόγησε το Όνομα του Θεού ενώπιον των ειδωλολατρών. Τότε ο άρχοντας έδωσε εντολή να θανατωθεί διά ξίφους.

Όταν έφεραν τον Άγιο στον τόπο της καταδίκης του, τον αποχαιρέτισαν όλοι. Κάποιος Χριστιανός, που ονομαζόταν Ησύχιος, τον παρακάλεσε να τον ενθυμείται στις προσευχές του μαζί με τους Μάρτυρες Πασικράτη και Βαλεντίωνα, που είχαν πεθάνει μαρτυρικά (τιμούνται 24 Απριλίου).

Στην συνέχεια ο δήμιος εκτέλεσε την εντολή και αποκεφάλισε τον Άγιο. Έτσι ο Άγιος Ιουλιανός εισήλθε στη χαρά του Κυρίου αυτού και έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας.


Άγιος Φίλιππος Α' Μητροπολίτης Μόσχας

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Φιλιππος Α' Μητροπολιτης Μοσχας (; - 1473)

Βιογραφία
Ο Άγιος Φίλιππος έζησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. και ήταν από το 1455 μ.Χ. Επίσκοπος Σουζδαλίας. Επελέγη από τον Μητροπολίτη Μόσχας Θεόγνωστο και τον μεγάλο πρίγκιπα Ιβάν Γ' Βασίλιεβιτς (1462 - 1505 μ.Χ.), Μητροπολίτης Μόσχας το 1464 μ.Χ.

Ο νέος Μητροπολίτης άρχισε αμέσως το θεοφιλές έργο του και ξεκίνησε την ανέγερση του καθεδρικού ναού του Ουσπένσκι. Φρόντισε με επιμέλεια για την εκπαίδευση των κληρικών και την καλλιέργεια ιερατικού ήθους σε αυτούς. Ασθένησε στις 4 Απριλίου 1473 μ.Χ. και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Μετά την κοίμησή του αποκαλύφθηκε ο ασκητικός του βίος, αφού φορούσε επάνω του για άσκηση βαριές αλυσίδες.

Όσιος Λάζαρος του Πσκώφ

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσιος Λαζαρος Του Πσκωφ (1733 - 1824)

Βιογραφία
Ο Όσιος Λάζαρος γεννήθηκε το 1733 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς και μεγάλωσε στην πόλη Όποτσα κοντά στην περιοχή του Πσκώφ. Έγινε μοναχός στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαύρας του Πσκώφ και ανέλαβε το 1800 μ.Χ. καθήκοντα οικονόμου της μονής. Διακρίθηκε για την ευσέβεια και τον ασκητικό του βίο και κοιμήθηκε με ειρήνη το 1824 μ.Χ.

Όσιος Θεράπων του Μονζέσκιϋ

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσιος Θεραπων Του Μονζεσκιϋ (; - 1597)

Βιογραφία
Δεν έχουμε λεπτομέριες για τον βίο του Ρώσου μοναχού Θεράπων του Μονζέσκιϋ (Monza), παρα μόνο ότι κοιμήθηκε το 1597 μ.Χ.

Όσιος Βεδέας ο Ομολογητής

Ημερομηνία Εορτής: 27/05/2021
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσιος Βεδεας ο Ομολογητης (673 - 735)
Ιερά Λείψανα: Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Οσίου βρίσκονται στον ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Ντάραμ Βρεττανίας.

Βιογραφία
Ο Όσιος Bede (Βεδέας) γεννήθηκε στη Νορθμπρία της Αγγλίας το 673 μ.Χ. Σε ηλικία επτά ετών εισήλθε στη μονή του Γιάρροου, όπου σπούδασε και παρέμεινε καθ' όλο τον βίο του, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από τα όρια αυτής. Όπως εξάγεται από τα συγγράμματά του και από άλλες μαρτυρίες, ανάλωσε τον βίο του και όλη την ενεργητικότητά του στην μελέτη των Αγίων Γραφών, στην ακριβή τήρηση των Κανόνων της μοναχικής πολιτείας, τη διδασκαλία και τη συγγραφή. Οι θεολογικές του εργασίες, κυρίως ερμηνευτικές, ήσαν εμβριθείς και εξετιμώντο πολύ, αλλά ο Όσιος Βεδέας κατέστη περίφημος κυρίως ως ιστορικός. Το υπό τον τίτλο «Ιστορία της Εκκλησίας της Αγγλίας και του Αγγλικού λαού» έργο του, είναι η σπουδαιότερη πηγή για την πριν από αυτόν ιστορική περίοδο της Βρετανίας και της Εκκλησίας αυτής. Συνέθεσε, επίσης, ύμνους και άλλα ποιήματα, επιστολές, διάφορες ομιλίες και συνέθεσε το «Μικρόν Μαρτυρολόγιον» με ιστορικές σημειώσεις.

Ο Όσιος Bede ήταν ο πρώτος, ο οποίος συνέγραψε στην αγγλική γλώσσα. Εκτός των προσόντων του αυτών ήταν προ πάντων άνθρωπος του Θεού, ευλαβής, ταπεινός, αγνός στην ψυχή και το σώμα.

Την τελευταία ημέρα της ζωής του, όταν πλέον είχε εντελώς εξαντληθεί, ένας από τους μαθητές του, του υπενθύμισε ότι απομένει το τελευταίο κεφάλαιο του Ιωάννου προς ερμηνεία. «Γράφε, τέκνον μου», είπε ο Όσιος και άρχισε να υπαγορεύει. Όταν το κεφάλαιο τελείωσε, ο ετοιμοθάνατος αδελφός αποχαιρέτησε όλους τους μοναχούς, στους οποίους διένειμε μικρά δώρα ως ευλογία, στράφηκε προς το ναό, όπου καθημερινά προσευχόταν επί εξήντα συναπτά έτη, πρόφερε τους λόγους «Δόξα τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ καὶ τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι» και παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού το 735 μ.Χ.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.