Παλαιό Ημερολόγιο :
05/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
18/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Αυτός είναι ο κύριος ένοχος για την κατάσταση σε Ισραήλ & Γάζα

Αυτός είναι ο κύριος ένοχος για την κατάσταση σε Ισραήλ & Γάζα



Ένας εγωιστής, διεφθαρμένος, φανατικός ακροδεξιός και σιωνιστής, με παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο κύριος υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα στη χώρα του και στη Γάζα, και που πιθανά να λάβει μεγαλύτερη έκταση στην ευρύτερη περιοχή


Και φυσικά, ο επόμενος ένοχος είναι οι ΗΠΑ, που -με όποια κυβέρνηση, Ρεπουμπλικάνικη ή Δημοκρατική- κάνουν συνεχώς πλάτες στις συνεχώς αυξανόμενες ορέξεις και απαιτήσεις τους, καθώς και στην αιώνια κόντρα τους με το Ιράν.

Το Παλαιστινιακό παρότι δεν βρίσκεται ψηλά στα ειδησεογραφικά μέσα ούτε στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, είναι μια ανοικτή πληγή με ευρύτερο αντίκτυπο.

Και παρότι μοιάζει να αφορά «δυο κράτη» -το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους- και οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν προβλήματα διχασμού.

Μια ανοικτή πληγή
Η τρέχουσα όξυνση
Διαρκής πολιτική κρίση στο Ισραήλ και η συνεχής προσπάθεια Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία
Αντιπαράθεση ανάμεσα στις παλαιστινιακές δυνάμεις
Το διεθνές περιβάλλον και ο ρόλος των ΗΠΑ
Μια ανοικτή πληγή
Η διάσπαση του Παλαιστινιακού κινήματος, με την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς στο Ισραήλ, είναι προβλήματα εσωτερικά και στις δυο πλευρές. Ωστόσο την κύρια ευθύνη φέρνει η πολιτική του Ισραήλ, ιδίως στην «εποχή Νετανιάχου», που επίμονα προσπαθεί να ακυρώσει κάθε προοπτική να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι ένα δικό τους κράτος. Και εμμονή να προχωρήσει το Ισραήλ και σε τυπική προσάρτηση της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παρά τις αντιρρήσεις της παγκόσμιας κοινωνίας, απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι ισραηλινές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με κορύφωση τη διακυβέρνηση Νετανιάχου, με τη διαρκή εξώθηση των Παλαιστινίων σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να απομακρύνεται η λύση των «δύο κρατών» αλλά ως εναλλακτική απέναντι σε καθεστώς που θα θυμίζει όλο και περισσότερο ο απάρτχάιντ στη Νότια Αφρική, να φαντάζει το αίτημα του «ενός κράτους», με προφανώς πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από το σημερινό και ισοτιμία Εβραίων και Παλαιστινίων.

Και όχι μόνο απλοί πολίτες του Ισραήλ, αλλά και προσωπικότητες όπως και τμήματα της Εβραϊκής διασποράς, ιδίως στις ΗΠΑ, ολοένα και απομακρύνονται από την επίσημη ισραηλινή πολιτική.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η τρέχουσα πολιτική του Ισραήλ για το Παλαιστινιακό έχει και επιπτώσεις στο εσωτερικό του: όσο περισσότερο η επικέντρωση είναι στον εποικισμό και στην υπονόμευση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων, τόσο περισσότερο ενισχύονται οι ακροδεξιές και αντιδραστικές φωνές και στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η τρέχουσα όξυνση
Η τρέχουσα όξυνση ξεκίνησε με την εμμονή της εποίκησης.

Οι Ισραηλινοί, επικαλούμενοι τον ισραηλινό νόμο για το δικαίωμα επιστροφής σε προ του 1948 ιδιοκτησίες -κάτι που όμως δεν ισχύει και για τους Παλαιστινίους που διέμεναν στο Ισραήλ- έποικοι προσπαθούν να διώξουν Παλαιστινίους από κατοικίες στις οποίες μένουν εδώ και δεκαετίες. Αυτό ήταν το έναυσμα να μετατρέψει την αντιπαράθεση γύρω από τη συνοικία της Σεΐχ Τζαράχ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε σημείο αναφοράς συνολικά των Παλαιστινίων.

Επίσης, υπήρξε περαιτέρω φόρτιση στην ήδη υπάρχουσα σχετικά με το τέμενος Αλ-Ακσά, το τρίτο λατρευτικό μνημείο του ισλαμικού κόσμου που οροθετείται από τον Τοίχο των Δακρύων ένα από τα κορυφαία σημεία θρησκευτικής λατρείας του Εβραϊσμού. Ποιος έδωσε εντολή στις ισραηλινές αρχές να προχωρήσουν σε επιθέσεις και στο σύμπλεγμα του Τεμένους, με βομβίδες κρότου λάμψης να ρίχνονται ακόμη και στο εσωτερικό; Αυτό ήταν που «έριξε λάδι στη φωτιά»!

Διαρκής πολιτική κρίση στο Ισραήλ και η συνεχής προσπάθεια Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία
Το Ισραήλ βρίσκεται στη δίνη μιας διαρκούς πολιτικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια. Παρά τις συνεχείς εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου, όπου χιλιάδες πολίτες του ζητούν να παραιτηθεί, εκείνος καταβάλει κάθε προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.

Τέλειωσε και η «επιτυχία» των μαζικών εμβολιασμών και μπροστά του, εκτός από την αδυναμία να διαμορφωθεί ένα σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός, έχει και το ανοιχτό ζήτημα της σε βάρος του δίκης.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πλέον πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ήθελε πολύ αυτή την περίοδο να υπάρχει μια σημαντική όξυνση στο Παλαιστινιακό, που να επιβάλει την παραμονή στην πρωθυπουργία για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης ως…«έμπειρος ηγέτης»! Δεν είναι τυχαίο ότι η κλιμάκωση της έντασης οδήγησε και στην προσωρινή διακοπή των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του Νετανιάχου.

Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φήμες κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό για μια πρωτοφανή ένωση και σύμπνοια Ισραηλινών και Αράβων προκειμένου να «ξεφορτωθούν» αυτόν που έχει κάνει να υποφέρουν και οι μεν, και οι δε.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στις παλαιστινιακές δυνάμεις
Κρίσιμη παράμετρος στις εξελίξεις είναι και η κατάσταση των παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων. Η πρόσφατη αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών και στις οποίες ήταν αναμενόμενο να υπάρξει μια ενίσχυση της θέσης της Χαμάς, αναβολή που έγινε με αφορμή την αδυναμία να εξασφαλιστεί ότι θα συμμετείχαν και οι Παλαιστίνιοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επανάφερε στο προσκήνιο τις ενεργές διαιρέσεις και την αδυναμία να αναδειχτεί μια συνεκτική ηγεσία των Παλαιστινίων.

Και να είστε βέβαιοι, οι σιωνιστές που έχουν πάντα τον τρόπο να «μολύνουν» εσωτερικά τις χώρες με διχόνοια, έχουν κι εδώ βάλει το χεράκι τους.

Έτσι η Χαμάς αυτή τη φορά επέλεξε να απαντήσει στις ισραηλινές κατασταλτικές επιχειρήσεις γύρω από το Τέμενος Αλ Ακσά με μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα, γνωρίζοντας τόσο την ύπαρξη του αμυντικού θόλου του Ισραήλ, αλλά και το ότι οι «απαντήσεις» θα είναι αιματηρές.

Η απάντηση του Ισραήλ είναι να κλιμακωθούν οι επιθέσεις προς τη Γάζα σε μια αντιπαράθεση που είναι εκ προοιμίου άνιση, ακόμη και στο επίπεδο του τραγικού απολογισμού των θυμάτων. Η δήλωση Νετανιάχου απλά σε κάνει να αντριχιάζεις:

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ ότι είναι δυνατό».
Το διεθνές περιβάλλον και ο ρόλος των ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα δεν είναι άσχετες με όσα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τραμπ είχε καλομάθει τους Ισραηλινούς με το “τι άλλο θέλετε από μένα να αποφασίσω;”. Στο παραπέντε σταμάτησε έναν πόλεμο με το Ιράν και αρκέστηκε στη δολοφονία αξιωματούχων του Ιράν, ως… “καλύτερη” λύση επιθετικότητας.

Αλλά και από τον δηλωμένο δημόσια “σιωνιστή” Μπάιντεν, δεν θα περιμένουμε λιγότερα. Καμία προθυμία να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές λύσεις, αφήνοντας τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς να το παίζουν ήρωες με δάκρυα στα μάτια.

Όμως η φωτιά που άναψε ο Νετανιάχου δεν σταματά σε Ιερουσαλήμ και Γάζα. Οι αντιδράσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευρύτερη αραβική και μεσανατολική κοινή γνώμη, και δίνουν το δικαίωμα σε ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που το παίζει “νονός” των Αράβων, να σπεύδουν να διεκδικήσουν να εκπροσωπήσουν την ευρύτερη οργή του μουσουλμανικού κόσμου για τα όσα συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.

Αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουμε στην υποτιθέμενη «ηρεμία» που υπήρχε πριν, που φυσικά μόνο τέτοια δεν ήταν, και δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης εμπλέκοντας κι άλλες χώρες, μη δε της Ελλάδας εξαιρουμένης.

Είναι στο «χέρι» του Νετανιάχου να επιλέξει αν θα κλιμακώσει πολύ περισσότερο την κατάσταση ή θα την αποκλιμακώσει. Ένα «χέρι» που κακώς σφίγγουν οι ηγέτες άλλων χωρών, το οποίο εκτός του ότι είναι ήδη ματωμένο, κατηγορείται και για διαφθορά.

Αλήθεια, πόσο ενοχλητικό ήταν για τους Έλληνες όταν έβλεπαν ξένες κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν την στρατιωτική χούντα ως αληθινή κυβέρνηση και να συνδιαλέγονται με τους δικτάτορες;

Δείτε το έτσι, λοιπόν. Λόγω ενός εγωιστή, διεφθαρμένου, φανατικού ακροδεξιού και σιωνιστή, με παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, που η χώρα του κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο ανάφλεξης πολέμου στην περιοχή με δραματικές συνέπειες.

Το άτομο αυτό, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον Χίτλερ, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό, ακόμα και Παγκόσμιο Πόλεμο να ξεκινήσει προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία!

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.