Παλαιό Ημερολόγιο :
03/05/2021
Νέο Ημερολόγιο :
16/05/2021
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος

Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος

Βιότοπος – περιγραφή
Η λατινική ονομασία του δέντρου αυτού είναι Eucalyptus globules L. (Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος). Ανήκει στην οικογένεια των Μυρτοειδών.
Στη χώρα μας συναντούμε δύο κύρια είδη. Τον ρυγχωτό και τον σφαιριόκαρπο.
Εκτός του Eucalyptus globules υπάρχουν ακόμη 450 και πλέον διαφορετικά είδη του γένους Eucalyptus πολλά από τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Το ύψος του δέντρου ποικίλει ανάλογα με το είδος του. Μερικά πλησιάζουν σε ύψος ακόμη και τα 100 μέτρα και συγκαταλέγονται στα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, ενώ άλλα είναι μικροί θάμνοι.
Ο Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος είναι δέντρο πανύψηλο και αειθαλές, πολύχρονο. Ο κορμός του ίσιος, το ξύλο του πολύ σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα. Τα κλαδιά του μακριά, λεπτά και πολύ ευλύγιστα. Τα φύλλα του απλά, χωρίς παράφυλλα, μεμβρανώδη, μακρουλά, λογχοειδή, και αντίθετα. Ο μίσχος πολύ κοντός ως προς τα φύλλα. Όταν συνθλιβούν μέσα στα δάκτυλα, αναδίδουν μία ευχάριστη βαλσαμώδη οσμή.
Oταν τεθούν προ δυνατού φωτισμού διακρίνονται μέσα σε αυτά τα ελαιοφόρα κύτταρα, ως μικρά διαφανή σφαιρίδια. Τα άνθη του πράσινα μικρά, με σχήμα σφαιρικό, με πολυάριθμους στήμονες. Η στεφάνη λευκή και ο καρπός σφαιροειδής. Το ρίζωμα του πολύ δυνατό και όχι μόνο χώνεται σε αρκετό βάθος όπου εκμεταλλεύεται κάθε σταγόνα νερού αλλά και επιπόλαια, φτάνει δε κάτω από την επιφάνεια σε μάκρος μέχρι και 40 μέτρα και μέχρι του σημείου όταν βρίσκεται κοντά σε οικοδομή να ξεθεμελιώνει ολόκληρο σπίτι. Φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Το ίδιο είδος στην Αυστραλία φτάνει τα 100 μέτρα ύψος.
Ο Ευκάλυπτος έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία και το νερό. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται για των αποξήρανση βαλτωδών και ελωδών εδαφών.

Ιστορικά στοιχεία:
Κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία. Παραδοσιακό γιατρικό των ιθαγενών για τους πυρετούς, ο Ευκάλυπτος εγκλιματίστηκε για πρώτη φορά στην Κορσική, στην Ιταλία χάρη στην προσπάθεια του Ραμέλ και ύστερα σε όλη τη Μεσόγειο λεκάνη. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά μεταφέρθηκε από τον Ορφανίδη, στα 1864 και καλλιεργήθηκε στον Βοτανικό Κήπο και από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για την χρησιμοποίηση του δέντρου από την παλιά θεραπευτική, στην οποία φαίνεται ότι ήταν άγνωστος. Μελετήθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά στα 1870 και 1873 στις Κάννες της Γαλλίας, από τον Γκιμπέρ που δημοσίευσε στο Παρίσι, στις ίδιες χρονολογίες τις παρατηρήσεις του. Πολλοί Ευρωπαίοι γιατροί, και ιδίως ο Τριστάνι στα 1865 χρησιμοποίησε τα φύλλα του Ευκαλύπτου κατά των διαλειπόντων πυρετών με αποτελέσματα που προκάλεσαν ενθουσιασμό, καθώς και κατά της ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας. Θεωρούσαν τα φύλλα του δέντρου άριστα αντισηπτικά και επουλωτικά. Ο Γκιλμπέρ χρησιμοποίησε με επιτυχία τα φύλλα του Ευκαλύπτου κατά του έλκους στομάχου, ενώ ο Σουλτζ χρησιμοποίησε με επιτυχία σε πληγές το ευκαλυπτέλαιο.

Συστατικά-χαρακτήρας:
Τα φύλλα του ευκαλύπτου περιέχουν τανίνη, μία πικρή ουσία, μία φλαβονική χρωστική (ευκαλυπτίνη), ένα βαλσαμικό αιθέριο έλαιο, που περιέχει κυρίως κινεόλη ή ευκαλυπτόλη και μία πικρή ρητίνη.

Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:
Ανθίζει Μάρτιο και Απρίλιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα νεαρά φύλλα του δέντρου που πρέπει να μαζεύονται Ιούνιο και Ιούλιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Ο Ευκάλυπτος έχει δράση αντισηπτική, αντιπυρετική και σπασμολυτική. Χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού., το βήχα, τον πονόλαιμο και το άσθμα. Διεγείρει το στομάχι και είναι ορεκτικό και χωνευτικό. Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες το κάνουν χρήσιμο για τις μολύνσεις τοιυ αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Είναι ακόμα ανθελμινθικό, εξουδετερώνει τα παράσιτα των εντέρων, τα σκουλήκια κ.α.
Τα έλαια των διαφόρων ειδών ευκαλύπτου έχουν μικρές διαφορές στις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά όλα είναι ισχυρά αντισηπτικά. Σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές μερικά είδη δρουν εναντίον των ιών της γρίπης και άλλα είναι αντιελονοσιακά ή ισχυρά αντιβακτηριδιακά.
Το αιθέριο έλαιο, που παράγεται με απόσταξη των φύλλων, είναι όπως είπαμε ισχυρό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε βακτηριακές και ιογενείς προσβολές. Δροσίζει το σώμα μας και βοηθά στην εξασθένηση των πυρετών. Το έλαιο είναι διαφανές, μυρίζει σαν καμφορά και απωθεί τα έντομα.
Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μια και τονώνει και αναζωογονεί. Καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Χρησιμοποιείται με εισπνοές, εξατμιστήρες, λουτρά, επαλείψεις ή μασάζ.
Η χρήση του αιθέριου ελαίου σε προβλήματα αναπνευστικά βοηθά στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων που προέρχονται από συμφόρηση. Ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας απελευθερώνοντας τη βλέννα.
Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντισηπτική. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπη με επιθέματα ή επαλείψεις. Όπως είπαμε όμως έχει σημασία η σωστή αραίωση του ανάλογα με τη χρήση του.

Παρασκευή και δοσολογία:
Για κομπρέσες χρησιμοποιούμε 2 ml έλαιο σε 100 ml νερού. Τις τοποθετούμε σε φλεγμονές, επώδυνες αρθρώσεις και εγκαύματα.
Σε γαργάρες διαλύουμε 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο σε ένα ποτήρι νερό. Αναμειγνύουμε καλά και κάνουμε γαργάρες για τις λοιμώξεις του λαιμού.
Για εντριβή θώρακα διαλύουμε 0,5-2 ml ελαίου σε 25 ml αμυγδαλέλαιο για κρυολογήματα, άσθμα και γρίπη.
Για μασάζ βάζουμε 20 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου και 10-20 σταγόνες έλαιο δενδρολίβανου σε 20 ml αμυγδαλέλαιο για τους πόνους των ρευματικών ή των αρθριτικών.

Προφυλάξεις:
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η χρήση του αιθέριου ελαίου για μικρά παιδιά και ευαίσθητους ενηλίκους θέλει προσοχή γιατί μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικός για το αναπνευστικό τους σύστημα. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με το δέρμα και να πλένουμε τα χέρια μας μετά από κάθε χρήση. Αν το μίγμα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ελαίου ευκαλύπτου μπορεί απορροφούμενο να μπει στην κυκλοφορία του αίματος και να ερεθίσει τα νεφρά. Τηρούμε λοιπόν τις συνιστώμενες αναλογίες.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.