Παλαιό Ημερολόγιο :
23/02/2021
Νέο Ημερολόγιο :
08/03/2021
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Πώς θα εξαγιάσουμε τις αισθήσεις μας;

Πώς θα εξαγιάσουμε τις αισθήσεις μας;
Αγωνιζόμενοι κατά Χριστόν, οφείλουμε να κάνουμε και κάτι άλλο: να δώσουμε πνευματικές τροφές και στις πέντε αισθήσεις μας:
Στην όραση θα δώσουμε την αγρυπνία, την ανύστακτη μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατέρων, τη θέα των ιερών εικόνων, τον θαυμασμό για τη σοφία της δημιουργίας του σύμπαντος...
Στην ακοή θα προσφέρουμε την ψαλμωδία, την πνευματική συζήτηση, την ακρόαση της προφορικής ευχής και του κηρύγματος...
Στην όσφρηση την ευωδία της ευχής και του θυμιάματος, το άρωμα από τα λουλούδια και τη φύση...
Στην αφή τη νοερά ησυχία της καρδιακής προσευχής, την τραχύτητα της ασκήσεως και των <<κανόνων>> (γονυκλισίες- σταυρωτά-ορθοστασία-αγρυπνία κ.α).
Στη γεύση την εγκράτεια και τη νηστεία, τη γλυκύτητα της ευχούλας και της Θείας Κοινωνίας, που με τον πνευματικό τους τρόπο θα καταστούν και γεύση αθανασίας.
Οφείλουμε λοιπόν με τη βοήθεια του Κυρίου να καθαρίζουμε τους εαυτούς μας μέσα κι έξω, να προσέχει ο καθένας μας τις αισθήσεις του και να τις καθαρίζει από εμπαθείς ή εφάμαρτες ενέργειες. Τι είναι πιο ευτελές από τη λάσπη; Γι' αυτό πρέπει να θυμόμαστε το Θεό, ν' ασκούμαστε στην εγκράτεια και να τρέχουμε ελαφροί προς τον Κύριό μας.
Όσιος Φιλόθεος ο Σιναΐτης

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.