Παλαιό Ημερολόγιο :
23/02/2021
Νέο Ημερολόγιο :
08/03/2021
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ιεράρχης του Φαναρίου: Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν το πρωτείο της Ρώμης

Ιεράρχης του Φαναρίου: Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν το πρωτείο της Ρώμης

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ Γέτσα στο συνέδριο, που ήταν αφιερωμένο στον διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρωτείο του Πάπα, αλλά το πως θα εφαρμόζεται αυτό το πρωτείο.

Οι Ορθόδοξοι δεν έχον πρόβλημα να αναγνωρίσουν το πρωτείο της Ρώμης, το ζήτημα είναι μόνον πως θα εφαρμόζεται αυτό το πρωτείο, δήλωσε ο ιεράρχης του Φαναρίου Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές του θεολογικού διαλόγου των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών», που ήταν αφιερωμένο στην αναζήτηση τρόπων ενώσεως των ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών.

 

Στο συνέδριο, εκτός του Αρχιεπισκόπου, συμμετείχαν ο επικεφαλής του Γραφείου Ανατολής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών Υάκινθος Destivelle, ο καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης και σειρά άλλων Ελλήνων θεολόγων.

Κατά την πορεία του οικουμενικού διαλόγου ο ιεράρχης του Φαναρίου δήλωσε ότι για την υλοποίηση της πλήρους ενότητας μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων είναι πολύ σημαντικό να διαπαιδαγωγήσουμε μια νέα γενιά θεολόγων, οι οποίοι δεν μόνον γνωρίζουν καλώς τις παραδόσεις της Εκκλησίας τους, αλλά και είναι ανοικτές στις παραδόσεις μιας άλλης Εκκλησίας. Γι᾽αυτό, φρονεί ο Γκέτσα, οι Ορθόδοξοι πρέπει να φοιτούν σε ρωμαιοκαθολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και οι Ρωμαιοκαθολικοί σε ορθόδοξα.

Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του Destivelle για τον ρόλο του Πάπα στη μελλοντική ενωμένη Εκκλησία ο ιεράρχης του Φαναρίου τόνισε: «Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν πρόβλημα με το πρωτείο της Εκκλησίας της Ρώμης, διότι αυτή η Εκκλησία, σύμφωνα με τις αγιοπατερικές και κανονικές παραδόσεις προεδρεύει στην αγάπη… Γι᾽αυτό εξ απόψεως των Ορθοδόξων το πρωτείο της Ρώμης δεν είναι πρόβλημα. Το ζήτημα έγκειται στο πως αυτό το πρωτείο θα εφαρμόζεται στην πράξη».

Κατά τη γνώμη του Γκέτσα, στην ενωμένη Εκκλησία οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν πρέπει να απαιτούν από τους Ορθοδόξους την αναγνώριση περισσοτέρων δικαιωμάτων της Ρώμης, απ᾽ ο, τι είχε την πρώτη χιλιετία.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι η 1700η επέτειος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το 2025 είναι αφορμή για την ένωση των χριστιανών.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστοφ

Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

2/19/2021gr.pravoslavie.ru

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.