Παλαιό Ημερολόγιο :
05/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
18/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε τον Κανονισμό για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Μεγάλη ευκαιρία για τα κράτη-μέλ

Το ΔΕΕ ακύρωσε τον Κανονισμό για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Μεγάλη ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να σταματήσουν την επιβολή τους!

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

  Με απόφαση του (υπόθεση C-61/22) στις 21 Μαρτίου 2024, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΚΥΡΩΣΕ τον Κανονισμό 2019/1157, με τον οποίο θεσπίστηκαν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες (πρόκειται γι’ αυτές που ήδη διανέμονται και στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2023). Η ακύρωση οφείλεται στην εσφαλμένη νομική βάση επί της οποίας ερείδεται ο Κανονισμός…

Το Δικαστήριο όμως, έκρινε συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) την επεξεργασία και αποθήκευση δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων στο ηλεκτρονικό μέσο (chip) της ταυτότητας. Σε αυτό το ζήτημα επικεντρώνονταν και η από το 2021 προσφυγή ενός Γερμανού πολίτη από το Wiesbaden μέσω της οργάνωσης Digitalcourage, ο οποίος αρνήθηκε να δακτυλοσκοπηθεί από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να εκδώσει τη νέα του ταυτότητα!

Αξίζει πάντως για το συγκεκριμένο θέμα να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας την απόφαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Αριθ. Πρωτ.: 510/17/15-05-2000) με την οποία κρίθηκε ως μη συνάδουσα με το ελληνικό Σύνταγμα η συλλογή των δακτυλικών αποτυπωμάτων (πρόκειται για την απόφαση με την οποία διεγράφη και το θρήσκευμα από τις ταυτότητες)! Κατά την Αρχή «το στοιχείο (εν. το δακτυλικό αποτύπωμα) αυτό δεν είναι αναγκαίο για την βεβαίωση της ταυτότητας του υποκειμένου αφού αυτή κατ’ αρχήν προκύπτει από την προβλεπόμενη φωτογραφία. Επιπλέον, κατά την κοινή αντίληψη, το αποτύπωμα (η “σήμανση”) συνδέεται με την υποψία ή διαπίστωση εγκληματικής δραστηριότητας (“σεσημασμένοι”), η απόδοση της οποίας έστω και εν δυνάμει στο σύνολο του ελληνικού λαού, υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο και προσβάλλει την προστατευόμενη από το Σύνταγμα αξία του ανθρώπου».

Η τωρινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ακύρωσε τον Κανονισμό, πλην όμως, επειδή τα αποτελέσματα της κήρυξης του Κανονισμού ως ανίσχυρου θα ήταν πιθανό, κατά το σκεπτικό της, να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις για μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών, τελικώς αυτά θα διατηρηθούν μέχρι να τεθεί σε ισχύ, εντός εύλογου χρόνου και το αργότερο το τέλος του 2026, νέος Κανονισμός στηριζόμενος στην ορθή νομική βάση (77 παρ. 3 της ΣΛΕΕ).

Αυτός ο νέος Κανονισμός όμως προϋποθέτει κατά την ειδική νομοθετική διαδικασία ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Συμβουλίου της ΕΕ! Η χώρα μας (ή οποιαδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ) έχει τη μεγάλη ευκαιρία να «βάλει φρένο» στην επιβολή των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων! Πρόκειται για αρκετά ρεαλιστικό στόχο δεδομένου ότι ο ακυρωθείς Κανονισμός 2019/1157 δεν θα είχε θεσπιστεί με αυτή την ειδική νομοθετική διαδικασία, καθότι σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ υπήρξαν τότε ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΨΗΦΟΙ!

Έστω και δια της τεθλασμένης η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια ΝΙΚΗ για όσους αγωνίζονται κατά της διεθνώς επιβαλλόμενης ηλεκτρονικής σκλαβιάς!

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.