Παλαιό Ημερολόγιο :
10/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
23/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Η ΟCU (Ουκρανική ψευδοαυτοκέφαλη Εκκλησία) συλλειτούργησε με Λουθηρανούς

Η ΟCU (Ουκρανική ψευδοαυτοκέφαλη Εκκλησία) συλλειτούργησε με Λουθηρανούς

2 Ιούν 2023

της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ιερέας της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας που αναγνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, συλλειτουργεί με λουθηρανούς

Ο «ιερέας» της OCU Yaroslav Bogodist ανακοίνωσε κοινή «λατρεία» με τους Λουθηρανούς την ημέρα της «Ευρωπαϊκής Τριάδας», ενώ είχε ήδη προσκαλέσει στο Facebook τους ενορίτες του «σε κοινή εορταστική λειτουργία με τη λουθηρανική κοινότητα». Είπε συγκεκριμένα ότι κατά τη διάρκεια της «λειτουργίας» θα υπάρξει δυνατότητα για «εξομολόγηση» και «Θεία Κοινωνία» [1]. 

Σε κάθε περίπτωση η κοσμική ενδυμασία στη φωτογραφία του προφίλ του «ιερέως» αλλά και η κατά συρροή ανάρτηση συλλειτουργιών με αιρετικές παραφυάδες, αποκαλύπτει πως η ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας δεν αστειεύεται. Ήρθε για να επιχειρήσει μία εκ θεμελίων αποϊεροποίηση της Ορθόδοξης πίστης. 

Δεν είναι περιττό να πούμε ότι οι επιμένοντες στην αίρεση θεωρούνται από τους αγίους Πατέρας ως «ακάθαρτοι», «αντίπαλοι Χριστού», «ιερόσυλοι και αμαρτωλοί», «αντικείμενοι (τω Χριστώ) τουτ’ έστι πολέμιοι και αντίχριστοι», «ους ο Κύριος πολεμίους και αντιπάλους λέγει εν τοις Ευαγγελίοις» (Κανών Καρχηδ.), «νεκροί» (Αγ. Αθαν. λθ’ εορτ. επιστ.), «εχθροί της αληθείας» (α’ ΣΤ’). Η αίρεσις δε χαρακτηρίζεται ως «πλάνη» και «φαυλότης» φέρουσα τον όλεθρον (νζ’ Καρθαγ.), ως «στρεβλότης» (Κανών Καρχηδ.), ως «ελεεινή πλάνη» εις την οποίαν «κατεδέθησαν» οι αιρετικοί (ξστ’ Καρθαγ.), ως «μεμιασμένη κοινωνία» (ξθ’ Καρθαγ.), ως «ρίζα πικρίας άνω φύουσα», ήτις «μίασμα γέγονε τη καθολική Εκκλησία, η των χριστιανοκατηγόρων αίρεσις» (ιστ’ Ζ’), όπως τονίζει ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αγίου Όρους. 

Σήμερα λοιπόν ο μολυσμός της πίστης που προέρχεται και από το ίδιο το μολυσμένο ουκρανικό σχίσμα αλλά και από την κοινωνία του με κάθε λογής παραφυάδες και αιρέσεις, καθιστά επιτακτική ανάγκη τη διακοπή μνημόνευσης όσων κοινωνούν και σχετίζονται μαζί του.

Αυτή ακριβώς την επιτακτική ανάγκη, απότοκο της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων, είχε επισημάνει ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, π.Θεόδωρος Ζήσης στην εισήγησή του στην ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο: «ὁ Οἰκουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαῖος παρεχώρησε αὐτοκεφαλία, ἀφοῦ δῆθεν τούς ἀποκατέστησε στήν κανονικότητα, χωρίς νά ἔχει κανένα σχετικό δικαίωμα καί σχετική ἁρμοδιότητα, ἐπεμβαίνοντας σέ ξένη ἐκκλησιαστική δικαιοδοσία καί καταπατώντας τήν αὐτονομία καί τήν πλήρη ἀνεξαρτησία αὐτοκεφάλων ἐκκλησιῶν, ἐπεβεβαιώνοντας ἔτσι τήν νέα ἐκκλησιολογία τοῦ Φαναρίου πού τοῦ δίνει δῆθεν τό δικαιώμα ὡς «πρώτου» νά ἐπεμβαίνει στά ἐσωτερικά τῶν ἄλλων ἐκκλησιῶν. Τώρα πλέον δέν εἶναι εὔκολο νά βρεθοῦν δικαιολογίες, ὥστε νά συνεχισθεῖ ἡ μνημόνευση τῶν ἐπισκόπων πού θά ἀναγνωρίσουν τούς σχισματικούς τῆς Οὐκρανίας. Ἤδη δύο ἐκκλησίες τῆς Ρωσίας καί τῆς Σερβίας διέκοψαν τήν κοινωνία μέ τήν Κωνσταντινούπολη, μέχρι τώρα δέ καμμία αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία δέν ἀναγνώρισε τήν αὐτοκεφαλία τῶν σχισματικῶν τῆς Οὐκρανίας, ὅπως θά μᾶς πεῖ ὁ π. Φώτιος στήν εἰσήγησή του. Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, μολονότι καί αὐτή δέν ἀναγνώρισε τήν νέα ψευδοαυτοκέφαλη ἐκκλησία, ἀναβάλλει τήν λήψη ἀποφάσεων καί δέχεται πιέσεις, πολιτικές καί ἐκκλησιαστικές, ὥστε νά ἀρχίσει ἀπό αὐτήν τό ξήλωμα, καί νά παρασυρθοῦν στήν συνέχεια καί ἄλλες ἐκκλησίες».

Για πόσο ακόμη οι παραδοσιακοί Μητροπολίτες θα δέχονται αυτή τη μολυσματική κοινωνία με τους σχισματικούς Ουκρανούς; Έως πότε οι λίγες εναπομείνασες παραδοσιακές μονές και σκήτες θα δίνουν άφεση αμαρτιών σε όλους κοινωνούν με το σχίσμα; 

Έφτασε ο καιρός της ομολογίας… έφτασε η ευλογημένη ώρα της διακοπής μνημοσύνου των αιρετιζόντων επισκόπων.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.