Παλαιό Ημερολόγιο :
06/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
19/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών» | Κατάνυξη

Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών» | Κατάνυξη

17 Μαρ 2023

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως τον Μάιο του 2022, γνωστή και ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα»…

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, χαιρέτισε «εκθύμως» την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχειου να δεχθεί «… εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας… Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό «Ἀχρίδος» (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας)» (Ανακοίνωση Οικουμενικού Πατριαρχείου, 9 Μαΐου 2022). 

Η Εκκλησία της Αλβανίας σημείωσε ότι αναμένει την οριστική ρύθμιση του καθεστώτος της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων και το ακριβές όνομα της, από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως.

Απαρχή νέων δεινών και οδύνων από το Φανάρι

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας με τη σχισματική ψευδομακεδονική Εκκλησία, επιχειρεί να επιδώσει κύρος και να ενισχύσει την προδοτική και ατιμωτική πολιτική «Συμφωνία των Πρεσπών». Η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει χαρακτηριστεί ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα». 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την 9η Μαΐου 2022, -λησμονώντας τους αγώνες που έδωσαν κατά το παρελθόν οι Ιεράρχες του για την προάσπιση της Μακεδονίας-, χαρακτηρίζει το τεχνητό κρατικό πολυεθνικό μόρφωμα των Σκοπίων ως «κράτος τῆς Βορείου Μακεδονίας» και «Πολιτεία τῆς Βορείου Μακεδονίας».

Η αποδοχή της κρατικής υπόστασης της γείτονος χώρας από το Φανάρι ως κράτος/πολιτεία της «Βορείου Μακεδονίας», εκτός από τους κινδύνους που κυοφορεί και εκκολάπτει για τη χώρα μας, σηματοδοτεί την απαρχή νέων διαιρέσεων, διασπάσεων και σχισμάτων στο σώμα των Ορθοδοξίας.

Η στάση των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών

Έως σήμερα, πολλές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, συντασσόμενες με τη γραμμή της Εκκλησίας της Σερβίας, έχουν σταδιακά προχωρήσει στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων κάνοντας χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή παραγώγων αυτής («Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», «Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας», «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας, με έδρα τα Σκόπια»), παρά την αντίθετη θέση του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, το οποίο αναγνωρίζει ως όνομα της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας το «Αχρίδος».

Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία των Σκοπίων, μέσω της Ιεράς της Συνόδου, δηλώνει ότι αποτελεί θεματοφύλακα της ονομασίας «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» και της «Αυτοκεφαλίας» της, επιμένει να διαστρέφει κατάφωρα την Ιστορική αλήθεια, και διακηρύττει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επικίνδυνες, αλυτρωτικές και εθνικιστικές της διαθέσεις. 

Δεύτερο σχίσμα προ των πυλών

Μετά την ουκρανική σχισματοαίρεση του άνευ ιερωσύνης και αποστολικής διαδοχής, ψευδομητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου Ντουμένκο, η σχισματική ψευδομακεδονική Εκκλησία έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του Νατοϊκού και Αμερικανόπνευστου Πατριαρχείου Κων/πόλεως και του «πρώτου άνευ ίσων», αιρεσιάρχη και καταφρονητή των Ιερών Κανόνων, Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συνέργεια και αρωγή των ελληνόφωνων Εκκλησιών της Ελλάδας και της Αλβανίας.

H Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2022, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας τον κίνδυνο που εγκυμονείται στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας, δηλαδή της δημιουργίας ενός δεύτερου, καταστροφικού και ολέθριου σχίσματος:

«Πολύ μᾶς ἀνησυχεῖ ἡ λεγόμενη «αὐτοκεφαλία» τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων. Οἱ ἁρμόδιοι νά προσέξουν πολύ. Εἶναι ἀρκετό τό ζήτημα πού δημιουργήθηκε μέ τήν λεγόμενη «Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας», ἐξ αἰτίας τῆς ὁποίας σοβεῖ σχίσμα στήν Ὀρθοδοξία. Ἕνα τυχόν δεύτερο σχίσμα θεωροῦμε, ὅτι ἀποτελεῖ «πολυτέλεια» ἀνεπίτρεπτη γιά τήν Ἐκκλησία μας».

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.