Παλαιό Ημερολόγιο :
05/04/2024
Νέο Ημερολόγιο :
18/04/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Η ασύρματη τεχνολογία 6G θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον άνθρωπο ως πηγή ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη.

Η ασύρματη τεχνολογία 6G θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον άνθρωπο ως πηγή ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη.

MHERST, Μασσαχουσέτη. - Η ασύρματη τεχνολογία 5G μόλις έχει αρχίσει να απογειώνεται παγκοσμίως, αλλά μια νέα μελέτη κάνει ήδη εικασίες για το μέλλον του 6G! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst λένε ότι, σε αντίθεση με την παλαιότερη τεχνολογία, το 6G θα μπορούσε να καταλήξει να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως κεραίες.

Συγκεκριμένα, οι τηλεπικοινωνίες 6G θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την Επικοινωνία Ορατού Φωτός (Visible Light Communication - VLC), η οποία είναι σαν μια ασύρματη εκδοχή των οπτικών ινών. Αυτή τη στιγμή, οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούν απίστευτα λεπτά γυάλινα ή πλαστικά νήματα για τη μετάδοση πληροφοριών με αναλαμπές φωτός. Αυτά τα καλώδια είναι εξαιρετικά μικρά, αλλά και εξαιρετικά εύθραυστα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης Amherst λέει ότι δημιούργησε έναν χαμηλού κόστους και καινοτόμο τρόπο συγκομιδής της πλεονάζουσας ενέργειας από τη VLC - χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως κεραία. Η εφεύρεσή τους μπορεί να ανακυκλώσει την πλεονάζουσα ενέργεια, για την τροφοδοσία φορητών συσκευών και ενδεχομένως και μεγαλύτερων ηλεκτρονικών συσκευών.

«Η VLC είναι αρκετά απλή και ενδιαφέρουσα», λέει ο Jie Xiong, καθηγητής πληροφορικής και υπολογιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Amherst, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Αντί να χρησιμοποιεί ραδιοσήματα για την ασύρματη αποστολή πληροφοριών, χρησιμοποιεί το φως από LED που μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται, έως και ένα εκατομμύριο φορές το δευτερόλεπτο».

Αυτό που κάνει τη VLC τόσο ελκυστική για το μέλλον της ασύρματης τεχνολογίας είναι το γεγονός ότι η υποδομή για τη χρήση της υπάρχει ήδη. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τις έξυπνες συσκευές, τα σπίτια μας, τα οχήματα, τα φώτα του δρόμου και τα γραφεία μας φωτίζονται από λαμπτήρες LED και θα μπορούσαν επίσης να μεταδίδουν δεδομένα.

«Οτιδήποτε διαθέτει κάμερα, όπως τα smartphones, τα tablet ή οι φορητοί υπολογιστές μας, θα μπορούσε να είναι ο δέκτης», εξηγεί ο Xiong.

Το 6G θα μπορούσε να βασιστεί στη «διαρροή» της VLC

Η ομάδα εξηγεί ότι τα συστήματα VLC παρουσιάζουν σημαντική «διαρροή» ενέργειας επειδή οι λυχνίες LED εκπέμπουν «σήματα ραδιοσυχνοτήτων δευτερεύοντος καναλιού» - ή ραδιοκύματα. Εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να συλλέξουν αυτή την ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων, μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Για να το κάνουν αυτό πραγματικότητα, σχεδίασαν μια κεραία από συσπειρωμένο χάλκινο σύρμα για να συλλέγουν τα ραδιοκύματα που διαρρέουν. Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι είδους αντικείμενο μεγιστοποιεί τη συλλογή αυτής της ενέργειας;

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με όλα τα είδη επιφανειών και πάχους σύρματος. Αφού έθεσαν το πηνίο σε επαφή με πλαστικό, χαρτόνι, ξύλο και ατσάλι, καθώς και με τηλέφωνα και άλλες ψηφιακές συσκευές ενεργοποιημένες και απενεργοποιημένες, ο πρώτος συγγραφέας Minhao Cui δοκίμασε να τυλίξει το πηνίο γύρω από ένα ανθρώπινο σώμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της ικανότητας του πηνίου να συλλέγει την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων που διαρρέει. Η σύνδεση του πηνίου σε ένα άτομο συνέλεξε έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι η χρήση ενός γυμνού πηνίου.

Ένα φτηνό βραχιόλι μπορεί να σας προσφέρει πρόσβαση στην υπηρεσία 6G

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια φθηνή, φορητή συσκευή με την ονομασία "Bracelet+", την οποία οι άνθρωποι μπορούν να φορούν στο άνω μέρος του πήχη τους. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι μπορούν ακόμη και να το τροποποιήσουν ώστε να λειτουργεί ως δαχτυλίδι, ζώνη, βραχιόλι ή κολιέ - αν και ένα βραχιόλι φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα για τη συλλογή ενέργειας.

«Ο σχεδιασμός είναι φθηνός - κάτω από πενήντα λεπτά», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Όμως το Bracelet+ μπορεί να προσεγγίσει μικροβάτ, αρκετά για να υποστηρίξει πολλούς αισθητήρες, όπως οι αισθητήρες παρακολούθησης της υγείας εντός του σώματος, οι οποίοι απαιτούν λίγη ενέργεια για να λειτουργήσουν λόγω της χαμηλής συχνότητας δειγματοληψίας και της μεγάλης διάρκειας λειτουργίας τους σε κατάσταση ύπνου».

«Σε τελική ανάλυση, θέλουμε να είμαστε σε θέση να συλλέγουμε τη σπαταλούμενη ενέργεια από όλα τα είδη των πηγών, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τη μελλοντική τεχνολογία», καταλήγει ο Xiong.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.