Παλαιό Ημερολόγιο :
15/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
28/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Μυρτιά

Μυρτιά

Bιότοπος – περιγραφή
H λατινική ονομασία του βοτάνου είναι MURTUS communis (Μυρσίνη η κοινή). Ανήκει στην οικογένεια των Μυρτοειδών. Την συναντούμε με τις κοινές ονομασίες Μυρτιά, Σμυρτιά, Μυρθιά, Μερσινιά. Είναι θάμνος αειθαλής και περιλαμβάνει 75 περίπου είδη, τα οποία φυτρώνουν στις χώρες της Μεσογείου. Στην χώρα μας φύεται ένα μόνο είδος, ο Μύρτος ο κοινός.
Είναι φυτό αρωματικό, ευρύτατα διαδεδομένο, σχετικώς σε υγρά χώματα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και παραφυάδες. Τα κλαδιά της είναι κάθετα και ίσια, λεπτά και πολύ ελαστικά. Τα κλαδιά της Μυρτιάς από έθιμο και από την αρχαιότητα ακόμη, στολίζουν εκκλησίες και χρησιμοποιούνται κατά τις τελετές και πανηγύρεις. Σπανιότατα εξελίσσεται σε δένδρο και μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Έχει φύλλα αντίστοιχα με κοντό μίσχο, με σχήμα μικρό και κοντό, αυγοειδές, σουβλερό, λείο και στις δύο επιφάνειες. Όταν πάρουμε ένα φύλλο και το παρατηρήσουμε στον ήλιο, θα δούμε μικρά φωτεινά στίγματα, τα οποία είναι τα ελαιοφόρα κύτταρα. Από τα φύλλα (που συλλέγουν λίγο πριν την άνθιση) παράγεται αιθέριο έλαιο με απόσταξη. Έχει άνθη λευκά, που φέρνουν πολυάριθμους στήμονες με ζωηρά χρώματα. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τα έντομα. Ο καρπός είναι ράγα μπλε ή σπανιότερα λευκού χρώματος με διάμετρο περίπου 8 χιλιοστών. Έχει γεύση στυφή.

Ιστορικά στοιχεία
Ο θάμνος ήταν πολύ γνωστός από την αρχαιότητα και τον θεωρούσαν ιερό. Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τις μυρτιές σε αυτές με μπλε και σε αυτές με λευκούς καρπούς, οι οποίοι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τους έδινε ως αντίδοτο για τσιμπήματα σκορπιών και αραχνών και για να θεραπεύσει ασθένειες της κύστης και την διάρροια, σε μορφή βρασμένου χυμού. Η συνταγή αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη παραδοσιακή ιατρική.
Ήταν αφιερωμένη στην θεά Αφροδίτη και εθεωρείτο σύμβολο της παρθενίας. Την συσχέτιζαν επίσης με το γάμο. Ένας άλλος μύθος περιγράφει τη Φαίδρα να τρύπα τα φύλλα της μυρτιάς είτε από στενοχώρια είτε για να εκδικηθεί της Αφροδίτη, επειδή δεν την ερωτεύθηκε ο Ιππόλυτος. Αυτός ο μύθος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα φύλλα της μυρτιάς μοιάζουν τρυπημένα όταν φαίνονται στον Ήλιο. Αυτά τα διαφανή στίγματα στην πραγματικότητα είναι αδένες με αιθέριο έλαιο. Δύο κυρίως ποικιλίες της υπήρχαν και τότε, όπως και τώρα. Η μενανόκαρπος και η λευκόκαρπος. Από τα μαύρα μούρα παρασκεύαζαν τον μυρτινίτη οίνο και από τα τρυφερά της φύλλα το μυρεψικόν μυρτέλαιο.
Στην Ινδία η Μυρτιά θεωρείται ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων, ιδιαίτερα της επιληψίας . Το βότανο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως άριστο καλλυντικό. Έπαιρναν μια δυο χούφτες μύρτα, τα στουμπίζανε και τα έβαζαν σε ένα πήλινο κανάτι με ρακί. Μετά από 7-8 μέρες το σουρώνανε και έπαιρναν ένα ελαιώδη χυμό. Το παρασκεύασμα αυτό διασκόρπιζε τις ρυτίδες του προσώπου, που αποκτούσε κάποια λαμπρότητα και γυαλάδα. Τις βέργες της Μυρτιάς τις χρησιμοποιούσαν ακόμη στην καλαθοπλεκτική.
Στην Κρήτη τους καρπούς τους ονόμαζαν μέρτα και τους θεωρούσαν τονωτικούς. Γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων τα οποία καβούρδιζαν ή τα έψηναν σε φούρνο και στη συνέχεια τα κοπάνιζαν και τα κοσκίνιζαν για να πάρουν την σκόνη με την οποία επιπάσσανε στα έλκη γλουτών, που προέρχονταν από μακροχρόνια κατάκλιση. Μ τον χυλό των βρασμένων μερτόφυλλων θεραπεύανε τα παρατρίμματα (συγκάματα) των βρεφών. Το μερτόλαδο το χρησιμοποιούσαν στις ρευματοπάθειες. Τα φύλλα της Μυρτιάς τα κάνανε κολαΐνες (κολιέ) και τα κρεμούσαν στα βαρέλια του μούστου για να παίρνει ωραία μυρωδιά. Ο Μπελόν (βοτανολόγος του 15ου αιώνα) στην περιήγηση του στο νησί αναφέρει ότι είδε επί Μυρσίνης της Κρήτης, 3ον είδος κόκκου βαφικού (παρασιτικό ομόπτερο έντομο της οικογένειας Κοκκοειδή ) «περί του οποίου κανείς αρχαίος ή νέος βοτανολόγος δεν κάνει λόγο».

Συστατικά – χαρακτήρας
Η Μυρτιά περιέχει στυπτικές και πτητικές ουσίες πλούσιες σε μυρτιόλη, σινεόλη και γκεραβίαλη. Περιέχει επίσης βιταμίνη C. Τα φύλλα περιέχουν τρυγικό οξύ. Τα ενεργά συστατικά της Μυρτιάς απορροφούνται ταχέως και μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να δώσουν στα ούρα το άρωμα της βιολέτας.
Ο καρπός έχει μια αρωματική γεύση μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος όταν είναι ώριμος ή μπορεί να ξηρανθεί και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως αρωματικό άρτυμα τροφίμων. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε μαγειρεμένα αλμυρά πιάτα . Τα αποξηραμένα φρούτα και μπουμπούκια ανθέων, χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και σιρόπια Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα και τα κλαδιά χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, ειδικά όταν αναμειγνύεται με άλλα μπαχαρικά Στην Ιταλία τα μπουμπούκια ανθέων τρώγονται.

Ανθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή
Ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο. Οι καρποί ωριμάζουν τον Οκτώβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί. Τα φύλλα μπορούμε τα συλλέγουμε όλες τις εποχές και τους καρπούς όταν ωριμάσουν. Τα ξηραίνουμε στον ήλιο και τα φυλάσσουμε σε μέρος ξηρό.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Το βότανο δρα ως αντιβιοτικό, αντιδιαρροικό, αντισηπτικό, αρωματικό, αιμοστατικό. Η κατανάλωση του καρπού παράγει αέρια. Όλα τα μέρη του φυτού είναι στυπτικά και αρωματικά.
Το φυτό λαμβάνεται εσωτερικά στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού, πεπτικά προβλήματα, κολπικό έκκριμα, βρογχική συμφόρηση, παραρρινοκολπίτιδα και ξηρό βήχα. Δρα κατά της διάρροιας, λευκόρροιας και αιμορραγιών. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία της ακμής , σε τραύματα και αιμορροΐδες. Με γαργάρες το αφέψημα βοηθά στη στερέωση δοντιών και ούλων, και ή ως κατάπλασμα δρα κατά της ψώρας και των δερματικών νοσημάτων, των κατάρρων της μήτρας και του κολεού. Το αφέψημα του βοηθά στους πόνους των δοντιών και των αυτιών. Τα φύλλα όταν γίνουν σκόνη είναι πολύ καλά για το πουδράρισμα στα σκέλια των μικρών παιδιών όταν συγκαούν.

Παρασκευή και δοσολογία
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βάζουμε 15-30 θρυμματισμένα φύλλα σε ένα λίτρο νερό και το βράζουμε σκεπασμένο για δύο με τρία λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε, γλυκαίνουμε με μέλι και καταναλώνουμε 4-6 κουταλιές της σούπας ημερησίως.

Προφυλάξεις
Δεν αναφέρονται παρενέργειες. Τηρούμε την συνιστώμενη δοσολογία.

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.