Παλαιό Ημερολόγιο :
25/11/2022
Νέο Ημερολόγιο :
08/12/2022
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Τα αίτια των βασάνων.

Τα αίτια των βασάνων.
Οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν ότι τα βάσανα της ζωής αυτής, όπως ασθένειες, κακοτυχίες, πικρές κ.ά. έχουν δύο προελεύσεις. Αλλά επιτρέπει ο Θεός για παιδαγωγία και βοήθεια και άλλα από δική μας υπαιτιότητα. Εδώ θα αναφέρω μία σχετική διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου, που εδιάβασα πρόσφατα (<<Ομιλία ότι ουκ έστιν αίτιος των κακών ο Θεός>>) και λέγει: Από πού προέρχονται οι ασθένειες; Από πού προέρχονται οι αναπηρίες του σώματος; Αφού ούτε αγέννητος είναι η αρρώστια, ούτε δημιούργημα του Θεού. Αλλά εδημιουργήθηκαν μεν όσα έχουν ζωή, με την κατασκευή, που αρμόζει σ' αυτά σύμφωνα με την φύση και ήρθαν στην ζωή με τέλεια μέλη και ασθένησαν, αφού εξεφυγαν από την κανονική ζωή, που έπρεπε να κάνουν... Σώμα λοιπόν εδημιούργησε ο Θεός, όχι αρρώστια. Και ψυχήν εδημιούργησεν ο Θεός όχι αμαρτίαν.
Και στη συνέχεια εξηγεί: Η ψυχή λοιπόν ασθένησε, επειδή ξέφυγε από την φυσική ζωή. Πόσο ήταν όμως γι' αυτήν το προηγούμενον αγαθόν; Το να κάθεται κοντά στον Θεόν και να συνδέεται μαζί Του με την αγάπη. Επειδή ξέφυγε από αυτήν την ζωήν, προσβλήθηκε από διάφορες και πολύπλοκες ασθένειες. Αυτά είναι τα αίτια των βασάνων μας σ' αυτήν την ζωήν.


Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.