Παλαιό Ημερολόγιο :
16/03/2024
Νέο Ημερολόγιο :
29/03/2024
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Ο ΠΟΥ, το φαρμακευτικό λόμπι, ένας εμφύλιος και η ευλογιά των πιθήκων.

Ο ΠΟΥ, το φαρμακευτικό λόμπι, ένας εμφύλιος και η ευλογιά των πιθήκων.

Του Παντελή Οικονόμου, Γενικός Ιατρός

Πριν λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 18.000 ανθρώπους σε 75 χώρες στον κόσμο με μόλις 8 θανάτους, εκ των οποίων οι 5 προέρχονται από την Αφρική. Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι 32 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 38 έτη (22-59) (1) . Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ΝEJΜ, το 98% των ατόμων με τη λοίμωξη είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφυλοι άντρες με μέση ηλικία τα 38 χρόνια, το 41% είχε λοίμωξη HIV, και στο 95% η μετάδοση έγινε μετά από σεξουαλική επαφή από τις επώδυνες δερματικές και βλεννογονικές βλάβες που προκαλεί ο ιός (2). Ο Γκεμπρεγιέσους παραδέχτηκε οτι “πρόκειται για μία έξαρση που επικεντρώνεται μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, ιδιαίτερα όσους έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους” (3). Το ίδιο είχε δηλώσει και το CDC (4). 

Η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελήφθη από τον Γκεμπρεγέσους, παρ’όλο που η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ (5) έκανε διαφορετική σύσταση με ψήφους 9 έναντι 6. (6). “Από τη στιγμή που η επιτροπή είναι συμβουλευτική, κάποιος έπρεπε να αποφασίσει. Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία απόδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας (7). 

Να υπενθυμίσω οτι με δημοκρατικές διαδικασίες και πάλι, αφού δεν υπήρξε δεύτερος υποψήφιος και μετά από την “επιτυχημένη” διαχείριση του ΠΟΥ στον COVID και την προώθηση των γνωστών επικίνδυνων ενέσιμων σκευασμάτων, o Γκεμπρεγέσους επιβραβεύτηκε από την Νέα Τάξη Πραγμάτων και εξελέγη για δεύτερη θητεία ως γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στα τέλη του Μαΐου 2022 ( 8 ). 

Όπως υποστηρίζει ο Καρδιολόγος Peter McCullough, γνωστός για τα αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του για τη εξωνοσοκομειακή θεραπεία του COVID, “πρόκειται κατά βάση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς και δεν είναι παγκόσμια ή Αμερικανική υγειονομική έκτακτη ανάγκη” (9). 2891 περιστατικά στις ΗΠΑ θεραπεύτηκαν εύκολα (10) με το το αντι-ιϊκό (από το στόμα ή ενδοφλεβίως) φάρμακο Tecovirimat” (11) (12).  

Ενώ βρισκόμασταν στα μόλις 200 κρούσματα παγκοσμίως, η ΕΕ αποφάσισε να αγοράσει εμβόλια για λογαριασμό των κρατών-μελών της (13). Κατά ένα περίεργο συγχρονισμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 23 Ιουλίου επέκτεινε την ένδειξη του εμβολίου της ευλογιάς Imvanex, που έχει εγκριθεί από το 2013, για να συμπεριλάβει την προστασία των ενηλίκων έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων, λόγω της ομοιότητας του ιου της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων (14). Η εταιρία που το παράγει είναι η Δανέζικη Bavarian Nordic. Το εμβόλιο κυκλοφορεί στην Αμερική με το όνομα Jynneos. H Bavarian Nordic, ανέφερε ότι έλαβε παραγγελία 1,5 εκατομμυρίου δόσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραδοθούν το 2023, από ευρωπαϊκή χώρα το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, καθώς οι ΗΠΑ παράγγειλαν 2,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις (15).  

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΠΟΥ σε σχέση με τους κινδύνους από λοιμώξεις, Tim Nguyen, δήλωσε οτι “τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι. Έχουμε αβεβαιότητα”. Επομένως μιλάμε για μία εν δυνάμει μεγάλη κλινική δοκιμή, όπως συνέβη και στα εμβόλια του Covid (16). Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει καμία σχέση με τον Covid, από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Κάποιοι όμως παίζουν το ίδιο παιχνίδι του φόβου. Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται πλέον ως φάρσα;  

ΥΓ1. Ο Τέντρος ΑντάνομΓκεμπρεγέσους είναι Αιθίοπας βιολόγος , υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας από το 2005 έως το 2012 και Υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 2016 (17).  

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Αιθιοπία αγνοούσε την έννοια της δημοκρατίας. Πρώτα με τον τελευταίο της αυτοκράτορα Haile Selassie και μετά με τον δικτάτορα Mengistu Haile Mariam. Η αλλαγή του πολιτεύματος το 1994 και η απομάκρυνση του Mengistu και των αξιωματούχων του οφείλονται στη δράση του Επαναστατικού, Δημοκρατικού Μετώπου του Λαού της Αιθιοπίας (The Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front – EPRDF), ένα εθνοτικό, φεντεραλιστικό, πολιτικό συνασπισμό, αποτελούμενο από 4 κυρίαρχα κόμματα, το σημαντικότερο από τα οποία ήταν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Tigray (TPLF) , του οποίου ένα από τα 9 βασικά του στελέχη ήταν ο Γκεμπρεγιέσους. Το τελευταίο αποτελούνταν από το 7,3% του πληθυσμού και είχε ως αρμοδιότητα τον κυρίως έλεγχο του στρατού και του κράτους. Σταδιακά στράφηκε προς τον αυταρχισμό. Το TPFL (και έμμεσα ο Γκεμπρεγιέσους) κατηγορήθηκε επίσης για τον αποκλεισμό των Σομαλών του Ogaden από φάρμακα και τροφή, ιδίως όταν ξέσπασε επιδημία χολέρας (18). 

Το κυβερνητικό κόμμα της Αιθιοπίας ERPDF, κατόρθωσε να διατηρήσει τα ηνία επί μακρόν, φιμώνοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Στις εκλογές του 2005 και τις επαναληπτικές του 2008 το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε 38 επί συνόλου 39 εδρών που αποφασίστηκαν στις εκλογές για το Κοινοβούλιο και σχεδόν όλες τις έδρες στα τοπικά συμβούλια. Η Αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2005, καταγγέλλοντας νοθεία (19). Το 2010 στις εκλογές το κυβερνών κόμμα κέρδισε το 99,6% των ψήφων. Όλα άλλαξαν όταν ο Αμπίι Αχμέντ κάθισε στην πρωθυπουργική καρέκλα της Αιθιοπίας στις 2 Απριλίου του 2018, με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έκτοτε, απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπουςτερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας» και ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (20). Ο Αχμέντ δήλωσε στο Κοινοβούλιο οτι η προηγούμενη κυβέρνηση (της οποίας ο Γκεμπρεγιέσους ήταν υπουργός της για 11 χρόνια) καθιέρωσε τον βασανισμό των φυλακισμένων πολιτικών της αντιπάλων. Στις 3 Νοεμβρίου του 2020, ξεκίνησαν με κάθε επισημότητα οι εχθροπραξίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Tigray (του οποίου, όπως ανέφερα, υπήρξε σημαντικό στέλεχος ο Γκεμπρεγιέσους), παίρνοντας τη μορφή εμφυλίου πολέμου (21). Στις 6 Μαΐου 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Λαών της Αιθιοπίας ενέκρινε επίσημα ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που χαρακτηρίζει το TPLF ως τρομοκρατική οργάνωση (22).  

Η Αιθιοπία κατηγορήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία για επαναλαμβανόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (βιασμοί, βασανισμοί, μαζικές συλλήψεις, εκτελέσεις, περιορισμός της ελευθερίας του τύπου) ενώ ο Γκεμπρεγιέσους ήταν βασικός υπουργός. Δεν ήξερε; Αδιαφόρησε; Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ο ΠΟΥ και τον επιβράβευσε με το να ηγηθεί του Οργανισμού. 

ΥΓ2. Στις πρώτες συναντήσεις που έκανε ως Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Bill Gates (23), βασικός χρηματοδότης του ΠΟΥ και ο Klaus Schwab (24) του World Economic Forum, στις συναντήσεις του οποίου ο Γκεμπρεγιέσους δίνει το παρών. Επίσης ο Γκεμπρεγιέσους υπήρξε μέλος του συμβουλίου της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) (25). Η GAVI είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,ιδιωτικού τομέα, η οποία εδρεύει στη Γενεύη και μέσω της οποίας διακινούνται τεράστια ποσά για τους εμβολιασμούς. To Bill & Melinda Gates Foundation, τo 2020 ανακοίνωσε χρηματική ενίσχυση προς τη GAVI ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (26). 

1. https://www.news247.gr/ygeia/eylogia-ton-pithikon-ayxisi-ton-thanaton-stin-eyropi-perimenei-o-poy.9711974.html 

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2207323 

3..https://www.zerohedge.com/medical/cases-top-16000-including-kids-who-declares-monkeypox-global-emergency 

4. https://www.cnbc.com/2022/05/23/cdc-officials-sound-alarm-for-gay-and-bisexual-men-as-monkeypox-spreads-in-community-.html 

5. https://www.who.int/news/item/25-06-2022-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee–regarding-the-multi-country-monkeypox-outbreak  

6.https://brownstone.org/articles/delete-the-k-in-monkeypox/ 

7.https://www.who.int/publications/m/item/monkeypox-virtual-press-conference-transcript—23-july-2022 

8. https://www.amna.gr/eu/article/649248/O-dr-Tentros-Antanom-Gkempregesous-epanexelegi-genikos-dieuthuntis-tou-POY-gia-deuteri-thiteia 

9.https://theminnesotasun.com/2022/07/28/dr-peter-mccullough-world-health-organization-has-clearly-jumped-the-gun-on-monkeypox/ 

10. Διευθυνση telegram (λογοκριμένη από το Facebook) 

11. https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/tecovirimat-siga-epar-medicine-overview_el.pdf 

12.https://www.idsociety.org/globalassets/idsa/multimedia/clinician-call-slides–qa/7-23-22-clinician-call.pdf 

13.https://www.news247.gr/ygeia/eylogia-ton-pithikon-poy-mporei-na-anachaitisthei-an-drasoyme-tora.9646065.html

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.