Παλαιό Ημερολόγιο :
14/05/2022
Νέο Ημερολόγιο :
27/05/2022
Lang1 Lang2 Lang3 Lang4 Lang4

KATHGORIES

Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Έντονη κριτική δέχεται από τα Σερβικά ΜΜΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά την απόφαση να δεχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ευχαριστιακή κοινωνία την λεγόμενη σχισματική "Μακεδονική Εκκλησία".

"Ο Βαρθολομαίος διχάζει την Ορθοδοξία" - "Σχίσμα στην Ορθοδοξία" - "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναγνωρίσει και τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου", είναι οι τίτλοι από μερικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων στην Σερβία.

Σύμφωνα με τα Σερβικά ΜΜΕ η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άδικη έναντι του κανονικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη, ο οποίος υπέφερε τόσα πολλά (μέχρι και φυλάκιση) για την ενότητα της Εκκλησίας στην περιοχή.

Επίσης, τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι το Φανάρι δεν απάντησε σε κάποιο παλιό αίτημα, αλλά έτρεξε να παρέμβει μόλις έμαθε ότι διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος από την Εκκλησία της Σερβίας.

Ακόμη, τονίζεται ότι με την επείγουσα αυτή παρέμβαση το Φανάρι θέλησε να επιβάλει την εξουσία του, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι συνομιλίες εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την λεγόμενη "ΜΟΕ" έγιναν με την ευλογία του.

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την απόφαση αυτή προσπαθεί να επιβάλει την ιδέα ότι μόνο αυτός έχει την δύναμη να καταργεί και να χορηγεί, αλλά και το δικαίωμα να αποφασίζει για κάθε Εκκλησία ανεξάρτητα την εκκλησιαστική δικαιοδοσία" - αναφέρει σε δημόσιευμά του ο δημοσιογράφος Βέντραν Γάγιτς.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ακόμη μια φορά δείχνει ότι έχει το δικαίωμα να αλλάζει αυθαίρετα τις αποφάσεις άλλων Εκκλησιών, και να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης Τοπικής Εκκλησίας".

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ρητώς στο ανακοινωθέν: ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική” καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία” - η λεγόμενη Ιερά Σύνοδος συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όρο "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος".

Τέλος, Ιεραρχές της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" σε δηλώσεις τους, κάνουν λόγω για επίλυση του καθεστώτος της "Μακεδονικής Εκκλησίας" και όχι με το όνομα Αχρίδος.

serbika mme2serbika mme2

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας, παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και κόσμιοι στις εκφράσεις σας, με σεβασμό, κατανόηση και αξιοπρέπεια, προς τους συνανθρώπους μας, όπως αρμόζει σε λογικούς ανθρώπους, αλλά και σε ενσυνείδητους Χριστιανούς οι οποίοι κάνουν πράξη τον Ευαγγελικό λόγο, «Αγαπάτε αλλήλους». Φυλάξτε το στόμα σας, από λόγια περιττά, πικρόχολα, ανώφελα, ασκηθείτε στην προσευχή του Ιησού, εγκρατευθείτε και ο Κύριος θα σας περιβάλλει με το ανεκτίμητο δώρο της αγάπης Του. Οι απόψεις της ιστοσελιδας μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο την ιστοσελιδα. Οι διαχειριστές της ιστοσελιδας δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων. Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα. Με βάση τα παραπάνω με λύπη θα αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε τα απρεπή και βλάσφημα σχόλια τα οποία δεν αρμόζουν στον χαρακτήρα και στο ήθος της σελίδας μας χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.